Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drottningens sorg – dödlig hästsjukdom på slottet

Prins Charles om coronatiden: ”Obehaglig upplevelse”
Drottning Elizabeth föder upp flera ovanliga hästraser på sitt sommarresidens Balmoral i Skottland. Arkivbild.Foto: I-IMAGES / POLARIS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
Storbritanniens drottning Elizabeth.Foto: © NUNN SYNDICATION LIMITED 2020 / STELLA PICTURES/DDP IMAGES NUNN

Storbritanniens drottning Elizabeth är en flitlig hästuppfödare.

Nu uppges hon vara i sorg då den dödliga hästsjukdomen gräsbetessjuka fått fäste på hennes sommarresidens Balmoral Castle i Skottland, enligt Daily Express.

Totalt har fem hästar dött till följd av sjukdomen de senaste två åren.

Hästarna som drottningen föder upp på Balmoral tillhör inte de vanliga raserna, och samtliga djur som dött har varit av den ovanliga rasen highlandponny – alla namngivna av drottningen själv.

Enligt drottningens stallchef Sylvia Ormiston ska två av de döda hästarna ha varit hingstarna Balmoral Lord och Balmoral Hercules, enligt tidningen.

Gräsbetessjuka är en otäck sjukdom som attackerar hästarnas nervsystem och leder oftast till att hästen dör inom några dygn. Exakt vad som orsakar sjukdomen är ännu ej klarlagt.

Vill hitta ett botemedel

Enligt drottningens stallchef Sylvia Ormiston ser man mycket allvarligt på det som har hänt och man kommer vidta åtgärder för att förhindra ytterligare sjukdomsfall.

– Här på Balmoral är vi beredda att hjälpa till i den mån vi kan för att hitta ett botemedel mot den här fruktansvärda sjukdomen, säger hon till den brittiska tidningen British Horse Society's Magazine.

I Sverige är gräsbetessjuka en ovanlig sjukdom men den är desto vanligare i Skottland, enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.