Drottningens drag – för att visa enad front

Så blir prins Philips begravning
Drottning Elizabets man, orins Philip, 99, dog den 9 april.
En debatt kring begravningsklädseln har blossat upp sedan prins Harry inte längre tillåts bära militäruniform.
Prins Philip skulle ha fyllt 100 år i juli.
Foto: SHUTTERSTOCK

En debatt angående prins Harry och resten av kungafamiljens klädsel på prins Philips begravning har blossat upp.

Något som fått drottning Elizabeth att i sista stund fatta ett beslut:

Ingen av familjemedlemmarna ska ha militäruniform på begravningen, rapporterar Reuters. 

Det var i fredags som drottningens man, prins Philip gick bort 99 år gammal. Redan på lördag hålls begravningen på Windsor Castle

Men inför att prinsen och hertigen av Edinburgh förs till sista vilan har en infekterad diskussion kring den närmaste familjens klädsel tagit fart. Traditionellt sett bär kungafamiljen alltid militäruniform på kungliga begravningar – ett sätt att visa vördnad för deras titlar.

Men enligt bland andra Daily Mail har problemen bakom kulisserna hopat sig kring det faktum att prins Harry i samband med att ha lämnat kungahuset också fråntagits sina hederstitlar. Något som enligt reglerna skulle innebära att han till skillnad från de andra familjemedlemmarna inte skulle tillåtas bära militäruniform på farfaderns begravning.

Drottningens beslut i sista stund

Det har även varit oklart huruvida drottningens son prins Andrew har rätt att bära de traditionsenliga kläderna. Prinsen har lämnat de offentliga uppdragen och hans namn har svärtats ner efter samröre med den nu avlidne sexbrottslingen Jeffrey Epstein.

Men enligt brittisk media ska drottning Elizabeth nu ha satt ner foten och beslutat att bryta mot traditionerna: Ingen av medlemmarna i kungafamiljen ska bära militäruniform. 

– Trots allting som pågått och att såren fortfarande inte är läkta hoppas alla att alla dispyter och bråk läggs undan för en annan dag. Det här handlar om att ge hertigen det avsked han förtjänar, omgärdad av sin familj, säger en person med insyn till The Mirror. 

Drottningen uppges nu ha fattat ett beslut kort inför begravningen.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT

Bryter mot traditionen

Harry själv uppges också ha pratat med bland andra brodern William och sin pappa Charles för att försöka komma fram till en lösning inför lördagens begravning.

I stället för militäruniform ska männen nu bära högtidsdräkt med svart slips, medan kvinnorna väntas klä sig i helsvart.

Enligt Daily Mail är det bara andra gången på över ett 100 år som medlemmar ur kungafamiljen inte bär militäruniform på en begravning för en monark eller dennes respektive. 

Prins Philips liv – föddes på köksbordet i Grekland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.