Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Drömmen är att få göra fantasy"

Linda Molin i den kommande filmen "Bitchkram", som spelades in i trakterna runt Sundsvall i somras.
Linda Molin ville tjäna lite extra pengar till tågluffen.
Det slutade med att hon blev en Sveriges mest hyllade unga skådespelerskor.
Efter framgångarna med kritikerrosade "Apflickorna" gör 19-åringen under 2012 huvudrollen i ännu en stor långfilm.
- Drömmen är att göra ett kostymdrama, säger Linda.

FAKTA

De äger 2012


Du kanske inte känner till de än. Men under 2012 kommer de att synas överallt. Expressen presenterar nästa års stora stjärnor - inom musik, tv och film.

Linda Molin


Ålder: 19.
Bor: Göteborg.
Aktuell: Spelar huvudrollen i Andreas Öhmans kommande långfilm ”Bitchkram” – biopremiär i augusti. Hade också en av huvudrollerna i kritikerrosade ”Apflickorna” som släpps på dvd i början av 2012.
Det vill Linda uppnå under 2012: ”Göra succé med 'Bitchkram' och få en ny roll, arbeta mer med film.”
De äger 2012 enligt Linda: ”Jag måste säga Fanny Ketter som jag spelar mot i 'Bitchkram'. Hon är bara 15 år och hade en roll i SVT-serien 'Bron' också. Hon kommer ju att äga ungdomsfilmen 2012.”
Linda om skådespeleri: ”Att bara spela mot någon gör att man får vänskap för livet. Spelar man en roll mot någon och det är fejkbråk och kärlek så är det ju som att man under två veckors tid tar igen fem års vänskap. Man får en väldigt bra relation med de personerna, bara det gör det värt att jobba med film.”

De äger också 2012


Malin Buska, 27 - Hyllades under hösten för insats i Björn Runges långfilm ”Happy end” och utsågs sedan ”Rising star” på Stockholms filmfestival. Har provfilmat för flera internationella roller.
Mathilda von Essen, 22 - Fick först en liten roll som den unga Anitha Vanger i David Finchers ”The girl with the dragon tattoo” – under 2012 spelar hon sedan en av huvudrollerna i Andreas Öhmans ”Bitchkram” mot Linda Molin och Fanny Ketter.
Yohanna Idha, 33 - Vann pris för bästa skådespelerska på Stockholms filmfestival för sin roll i ”Katinkas kalas” som har premiär under 2012. Har tidigare haft mindre roller i bland annat ”Beck”-filmer.
Adam Lundgren, 25 - Har gjort roller i flera film- och tv-produktioner – bland annat ”Apflickorna”. Nominerades till ”Rising star” på Stockholms filmfestival och går i vår ut skådespelarutbildning vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.
Fanny Ketter, 15 - Trots sin ringa ålder har hon redan gjort flera tunga jobb – som SVT-serierna ”Vid vintergatans slut” och ”Bron”. Under 2012 spelar hon mot Linda Molin och Mathilda von Essen i ”Bitchkram”.

Under högstadietiden i Göteborg gick Linda Molin i en teaterklass. Men någon ambition att bli skådespelerska hade hon inte överhuvudtaget.
Att hon några få år senare kom att spela en huvudroll i en omtalad långfilm, höstens svenska kritikersuccé ”Apflickorna”, var mest en slump.
I början av 2010 anmälde Linda och en kompis sig till en statistförmedling – de både 17-åringarna skulle ut och tågluffa på sommaren och behövde pengar.
- Man skulle få 500 kronor per dag så vi sökte en massa statistroller. En dag fick jag ett samtal om en casting, jag trodde det var en statistroll och gick dit. Först efteråt förstod jag att det handlade om en av huvudrollerna, säger Linda Molin.
Efter ytterligare provspelningar kom beskedet – regissören Lisa Aschan ringde upp och sa att hon ville ha Linda i rollen som Cassandra i ”Apflickorna”.
Linda började storgråta. Men inte av glädje.
- Det var två dagar innan jag skulle åka på tågluffen och väskorna var packade. Men om jag skulle vara med i filmen kunde jag inte åka. Jag började gråta hur mycket som helst, säger hon.
Till slut valde Linda att göra filmen. Tågäventyret i Europa fick vänta.
Under inspelningarna på sommaren 2010 undrade den då nyblivna 18-åringen om hon valt rätt – det visade sig vara betydligt mer påfrestande än hon kunnat ana att spela in film.
- Det var ju jobbigt att kastas in i ”Apflickorna”, det är ju inte världens mest lättsamma film heller. Gör man en gråtscen måste man hämta de känslorna någonstans, det var en känslomässig berg- och dalbana, säger Linda Molin.
- Samtidigt var det min första sommar som 18-åring. Mina kompisar åkte utomlands och gick på festivaler medan jag tråcklade mig igenom en långfilmsinspelning. När vi var klara var jag inte direkt övertygad om att det var det jag ville göra resten av mitt liv.

Prisad på filmfestivaler

Men snart var Linda övertygad om att skådespeleriet var hennes kall trots allt.
- När det hade gått en tid började jag sakna det mer och mer. Det blir ett behov att stå framför kameran, säger hon.
När ”Apflickorna” i våras sedan började prisas på filmfestivaler fick också Linda Molin mer och mer uppmärksamhet.
Hon skaffade en agent och fick snart också sin andra huvudroll – i somras spelade Linda, som då precis gått ut gymnasiet, långfilmen ”Bitchkram” i trakterna kring Sundsvall.
Och när den får biopremiär i augusti 2012 lär hon uppmärksammas ännu mer än vad hon gjorde för den relativt smala ”Apflickorna”.
”Bitchkram” regisseras nämligen av Andreas Öhman som i fjol gjorde succé med sin långfilmsdebut ”I rymden finns inga känslor” – den blev bland annat Sveriges Oscarbidrag.
- Den kommer att bli väldigt bra. Jag har sett väldigt mycket ungdomsfilm och även om ”Bitchkram” utspelar sig i en ungdomsvärld är den inte alls som andra sådana filmer. ”I rymden finns inga känslor” var väldigt visuell och det kommer den här filmen också att bli. Den känns inte så svensk, den känns maffig och grym, säger Linda Molin.
Efter inspelningarna av ”Bitchkram” har Linda bott i Berlin, ”hängt runt” och försörjt sig på ströjobb. Strax före jul flyttade hon hem till Göteborg igen och den första egna lägenheten.
Under 2012 räknar hon med att åka runt på en del filmfestivaler med ”Bitchkram” – ännu är det dock inte klart med några nya filmroller.

"Det bästa man kan göra"

Men att hon vill fortsätta med film är hon numera helt övertygad om.
- Att hålla på med film är det bästa man kan göra, man träffar så mycket nya och intressanta människor. Det vore nice att lyckas försörja sig på det här. Drömmen är att få göra fantasy eller kostymdrama, spela in i Wales eller Nya Zeeland och typ rida på hästar. Något stort, säger Linda Molin.
Samtidigt är hon ödmjuk och medveten om att hon att hon hittills haft en hel del tur,
- Andra människor börjar kanske med statistroller. Jag har ju glidit in på ett bananskal och gjort två huvudroller direkt, säger Linda Molin.
Hon säger sig inte heller vara orolig över att det möjligtvis gått för bra – att hon kan få svårt att toppa sitt första år som skådespelerska.
- Jag vänder på det i stället. Jag har gjort två huvudroller, det är ganska bra gjort. Blir det inte mer får jag väl vara nöjd med det, säger Linda Molin.
Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!