Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drev sexkult för kändisar – döms

Ridstjärnan tar över sexsekten
Nxivm-ledaren Keith Raniere har dömts för sexuell människohandel.
Foto: ELIZABETH WILLIAMS / AP TT NYHETSBYRÅN
”Smallville”-stjärnan Allison Mack var en av de drivande medlemmarna i Nxivm.
Foto: MARK LENNIHAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Nxivm-ledaren Keith Raniere har dömts för sexuell människohandel.

Kultledaren förslavade kvinnor för att uppfylla sina sexuella begär, menade en åklagare i Brooklyn – och juryn blev övertygad.

– Nxivm startades för att tillfredsställa den anklagades begär efter sex, makt och kontroll, sa åklagaren Moira Penza inför rätten, enligt AP

Förra året greps Keith Raniere efter att hans organisation Nxivm (uttalas Nexium), som sade sig jobba med självhjälp och personlig utveckling, visat sig vara ett slags blandning mellan en sexsekt och pyramidspel.

Gripandet kom efter att flera tidigare medlemmar trätt fram i New York Times och berättat om hur de hållits under slavliknande förhållanden och brännmärkts med Keith Ranieres initialer.

Allison Mack var känd medlem

”Smallville”-stjärnan Allison Mack, som var en av de drivande medlemmarna i Nxivm, greps också förra året misstänkt för att med hjälp av utpressning tvingat kvinnor att delta i olika sexakter. Nyligen erkände hon att hon utövat utpressning mot kvinnor.

– Jag måste ta fullt ansvar för mitt beteende. Jag är mycket ledsen för min roll i det här fallet. Jag är mycket ledsen för min familj och för de vänliga människor jag skadade genom mina felaktiga handlingar, sa hon enligt Page Six.

Allison Mack ska också ha försökt värva andra kändiskvinnor via Twitter, däribland skådespelerskan Emma Watson och artisten Kelly Clarkson.

Keith Raniere dömdes på onsdagen för sexuell människohandel och andra brott. Hans straff ska bestämmas vid en annan domstolsförhandling i september. 

– Keith fortsätter att hävda sin oskuld. Det här är en ledsam dag för honom. Jag tror inte att han är förvånad, men han vidhåller att han inte menade att göra fel, säger Ranieres försvarsadvokat Marc Agnifilo enligt AP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.