Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dree Low dömdes för rån – får musikpris

Salah ”Dree Low” Abdulle.
Foto: Polisen
Dree Low.
Foto: Karin Törnblom / IBL
Dree Low i den rånade butiken.
Foto: Polisen

Förra veckan dömdes rapparen Dree Low – Salah Abdulle – till fängelse för ett rån mot en tobakskiosk.

Enligt polisen är han en drivande medlem i gänget Husbys hyenor.

Nu får han pris för årets låt av branschorganisationen Musikförläggarna, rapporterar SVT Nyheter.

I augusti i år gick Salah ”Dree Low” Abdulle, en av Sveriges mest kända rappare, och flera kompanjoner in på en tobaksbutik i Akalla i Stockholm och plockade på sig varor för tusentals kronor.

Butikspersonalen uppgav först att de blivit hotade till livet, men tog senare tillbaka sina uppgifter.

Abdulle har hävdat att han bara handlade på krita. Men på grund av hans och en av de andra åtalades kopplingar till gänget Husbys hyenor – där Abdulle pekas ut som ”drivande på flera nivåer” – bedömer tingsrätten att det hela var ett rån.

– Hela agerandet bygger på att man räknar med att ingen vågar anmäla dem, så det här var ett maktspråk som vi såg som ett underförstått hot, har chefsrådmannen och rättens ordförande Patrik Alm sagt.

Rapparen dömdes till fängelse i ett år och två andra män fick fängelse respektive skyddstillsyn.

”Någon typ av uppvaknande”

Dree Low har tidigare vunnit P3 Guld i flera kategorier, och nu får han ytterligare ett pris. På Musikförläggarnas gala på fredagen delades priset för bästa låt ut för både 2020 och 2021, och i fjol gick utnämningen till Dree Lows ”Pippi”. Enligt branschorganisationen fattades beslutet förra året, innan Dree Low dömdes.

– Juryn har sitt jurymöte sommaren 2020. Vi kunde inte ha gala då eller gå ut med vinnare, säger musikförläggarnas operativa chef Marit Woody till SVT:s ”Kulturnytt”.

Hon uppfattar att hela branschen fått sig en tankeställare efter den senaste tidens debatt om gangsterrap.

– Alla i musikbranschen har fått någon typ av uppvaknande. Hur ska det ansvaret se ut? Det vi har gjort på musikförläggarna är att ta in externa konsulter, det är ingen enkel fråga – vad man ska inkludera och exkludera, säger hon till SVT.

Under 2020 anmäldes 1 557 327 brott i Sverige. Det är en ökning jämfört med året innan, det visar statistik från BRÅ.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.