Dree Low: ”De säger att jag glamouriserar gatulivet”

Dree Low.
Foto: Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Artisten var en av de mest spelade i Sverige förra året.
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ur videon till succélåten Pippi, som har nästan 60 miljoner spelningar på Spotify.
Foto: Youtube / Skärmdump

Med serien ”Snabba cash” kastades nytt ljus på gänglivet i Stockholms förorter.

Och under våren har debatten om huruvida artisterna glorifierar det våldsamma livet eller inte åter blossats upp.

Dree Low var Sveriges mest spelade artist under 2020 och har sett utvecklingen med egna ögon.

– De säger att jag glamouriserar gatulivet... Och okej, jag förstår att ibland så kan man tycka det – men varför berättar ni inte om hur mycket jag också problematiserar gatulivet? säger han i en intervju med Aftonbladet.

Artisterna från Stockholms förorter har länge anklagats för att glorifiera det kriminella gänglivet.

I journalisten och författaren Diamant Salihus nya bok ”Tills alla dör” pekas artisterna ut som en slags reklampelare som legitimerar den grova kriminaliteten.

Dree Low – en av Sveriges allra största artister, med fler streams än någon annan – förstår kritiken.

Men han tycker samtidigt att den inte är helt rättvis.

– Yani, det finns, så klart, men jag pratar inte bara om våld, vapen och knark. Jag har en massa låtar om helt andra saker – och när jag rappar så pratar jag om alla aspekter av livet här ute. De säger att jag glamouriserar gatulivet... Och okej, jag förstår att ibland så kan man tycka det – men varför berättar ni inte om hur mycket jag också problematiserar gatulivet? Vad hände med de gånger jag avrått barn från att äta tabletter och ta kokain? Det finns ingen som sjungit lika mycket negativt om gatulivet som jag har gjort. Jag berättar om livet här ute från alla sidor, säger artisten i en lång intervju med Erik Niva i Aftonbladet.

På frågan om Dree Low tror att hans musik bidragit till att unga människor vänt sig till det kriminella livet svarar han:

– Jag vet inte. Jag förstår att gangsterrappen kan se glorifierande ut, det är inte något som jag förnekar. Och jag får väl fatta att musiken kanske är någon liten, liten del av förklaringen till varför saker har gått fel på Järva, det är mitt ansvar att bära. Om en enda människa har påverkats på ett negativt sätt av min musik så har jag en del i det. Men vid slutet av dagen... Det kan inte vara sju rappares fel att alla människor dör här ute! Det kan inte vara musiken som bär ansvaret för allt dåligt som har hänt! Jag är beredd att brösta min del av grejen. Fast jag bara har en liten, liten, liten del av skulden kan jag ändå ställa mig upp och säga det.

Musikkarriären startade i Kista

Dree Low lämnade gatan när han var 17-18 år gammal – ”i ett-två år så var jag inte med någon, jag var själv, jag var med min familj” – men blev sedan indragen igen, och det i samma veva som skjutningarna kring Järvafältet tog fart på allvar.

Rapparen växte upp i Husby och är bekant med många av de musiker som han i dag konkurrerar med. Han har sett vänner misslyckas och hamna snett, men de flesta lever i dag vanliga liv, säger han.

Dree Low, eller Salah Abdulle som han egentligen heter, har själv dömts för olovlig körning och ringa narkotikabrott, och är tydlig med att han inte är någon duvunge, han ”har varit kriminell, det är sanningen”: 

Vägen till att vara Sveriges mest streamade artist har därför inte varit rak. Att musiken skulle få en central punkt var aldrig en självklarhet. Dree Low växte upp med en frånvarande pappa och drogs till gatan där han fick delar av sin uppfostran.

Artistkarriären startade sedan på en fritidsgård i Kista, då under namnet Terra Low, och fortsatte i ett Husby-kollektiv med namnet Krabban. 2018 slog han igenom med albumet ”No hasta mañana”. I september 2019 toppade Dree Low albumlistan med plattan ”Flawless” och vid Grammisgalan 2020 nominerades han i kategorin Årets hiphop. Därutöver skriver han material åt framgångsrika namn som Einár och 1.Cuz.

Det var rapkollektivet Kartellen som gjorde att Dree Low fick upp ögonen för musiken.

Hemligheten bakom Miriam Bryant och Yasins succé – så blev hitlåten till:

Hemligheten bakom Miriam Bryant och Yasins succé – så blev hitlåten till

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.