Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dramatiska resan efter 930-miljonerskuppen

I sin nya självbiografi ”Där jag kommer ifrån” berättar Dragomir Mrsic i detalj om rånet mot Gotabanken 1990 och jorden runt-resan efteråt.
Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

I sin nya bok ”Där jag kommer ifrån” avslöjar Dragomir Mrsic detaljerna om rånet mot Gotabanken 1990 – ”930-miljonerskuppen” som gick till svensk kriminalhistoria.

Men också om jorden runt-resan efteråt då han fick hjälp av hippies i Christiania, oväntad massage i Bangkok och då han gick vilse i Rios farligaste gränder.

Men också hur hans vän förmådde Mick Jagger att bryta mot lagen.

Dragomir Mrsic är i dag känd för sina roller i storfilmer som ”Snabba cash” och ”Edge of tomorrow”. Efter fängelsestraffet för rånet mot Gotabanken 1990 lämnade han kriminaliteten bakom sig och i dag lever han familjeliv med frun Isabel Alonso och två barn.

Dragomir Mrsic och Joel Kinnaman.
Foto: ANNA-LENA MATTSSON

I sin nya självbiografi ”Där jag kommer ifrån” berättar han i detalj om rånet mot Gotabanken 1990 och jorden runt-resan efteråt.

Efter att ha rekat noggrant slog Dragomir Mrsic och hans två kumpaner till mot värdetransporten vid Gotabanken den 5 november 1990. Ligan hade klätt ut sig till byggarbetare.

”En byggarbetare kan vara i alla möjliga miljöer utan att det är konstigt och till utseendet skulle vi utan tvekan kunna tas för vanliga byggjobbare”, skriver Mrsic i boken.

LÄS OCKSÅ: Dragomir Mrsic om kärleken, dödsfallen och hälsokrisen

Mystiska svarta väskan

”Det sög till ordentligt i magen ögonblicket när jag såg den vita pansarbeklädda skåpbilen med Securitas tre röda prickar på sidorna, svänga in på Oxtorgsgatan. ‘Den är här’, sa jag efter att ha tryckt in knappen på komradion som låg på passagerarsätet.”

Dragomir satt kvar i bilen medan hans kumpaner konfronterade väktarna.

”De hotade med pistolerna och tvingade väktarna att låsa upp bilen.”

Rånet och flykten lyckades och när trion tittade i sina trunkar låg det runt en miljon kronor i kontanter. Men en svart väska förbryllade. I boken beskriver Mrsic att väskan var full av papper som såg ut som diplom med stämplar. Snart förstod han: Det var värdepapper.

Det var något som jag knappt ens visste fanns, och än mindre visste vad man skulle göra med.”

Det totala värdet uppgick till över 900 miljoner men det var först senare som rånarna skulle lyckas omvandla delar av värdepappren till pengar.

– De gick faktiskt att använda, de har skrivit att de kunde spärra dem men det var bara båg, berättade Dragomir Mrsic i ”Skavlan” 31 år efter rånet.

– Man kunde sälja dem för tio procent. Så tjugo miljoner fick du två miljoner för.

”Bland det häftigaste man kunde göra”

Men kontanterna gick att använda direkt. Dragomir Mrsic och kumpanerna gav sig ut i världen: Bangkok, Los Angeles, Rio de Janeiro.

”Att resa jorden runt, framför allt på den tiden, var bland det häftigaste man kunde göra, då hade man lyckats. I dag hade vi kanske vi åkt till Dubai och poserat på Instagram med dyra klockor som unga kriminella gör nuförtiden”, skriver Mrsic i ”Där jag kommer ifrån”.

Resan började med att Dragomir tappade 5 000 kronor på marken i Christiania i Köpenhamn. 

Mrsic som kampsportstränare.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Shit, nu kommer de ta det direkt, tänkte jag, men i stället hjälpte hippierna mig att plocka upp sedlarna. ‘Du kan vara lugn. Ingen tar dina pengar i Christiania’, sa de.

Jag var beredd på ett hårt och rått ställe, där de direkt skulle råna en.”

I Bangkok ville han ha en riktig massage – inte ”happy ending” – och blev då körd till en avlägsen industrilokal. Tre blinda män i solglasögon utförde massagen.

”Den massagen är en av de bästa jag fått i hela mitt liv. Jag tänkte att det var för att de saknade ett sinne och i stället hade utvecklat ett annat, i det här fallet en extra känslighet i händerna.”

Mötet med Mick Jagger

På flyget på väg till Hawaii fick Dragomir Mrsic syn på Mick Jagger. Mrsics vän ville ha en autograf och sträckte fram sitt pass till Rolling Stones-sångaren.

”'No, it’s illegal', svarade Mick Jagger och nickade mot passet. Vilket det är, att skriva på eller mixtra med pass.

'I don’t care', svarade (vännen), så Mick Jagger skrev sin namnteckning på hans pass till slut.”

I Los Angeles fick Dragomir Mrsic en paranoid upplevelse av marijuana. I Rio gick han vilse och hamnade på farliga bakgator som turister varnats för.

Dragomir Mrsic med hustrun Isabel Alonso.
Foto: Cornelia Nordström

”Jag sprang därifrån skärrad, åt helt fel håll, hamnade långt utanför de vanliga turistgatorna och kom in i gränderna som inte ens fanns med på myndigheternas varningslappar. Jag befann mig i en favela, i kaoset vid sidan av den välordnade staden, men ändå mitt i. Och på riktigt fick jag se det elände och fattigdom som fanns här. Ögon som helt saknade hopp och drömmar.”

Rättvisan skulle komma ikapp. Dragomir Mrsic dömdes senare till tre och ett halvt års fängelse för rånet. Tiden bakom lås och bom blev en vändpunkt – när han kom ut blev han i stället profilerad kampsportstränare och senare skådespelare.

– Jag har klarat mig relativt bra mycket på grund av människor som hjälpt och gett mig en chans. Min agentur som tog in mig efter ”Snabba cash”, SOK som tog in mig som tränare, Malte Forssell, Felix Herngren, Josef Fares, Daniel Espinosa, Alain Darborg. Jag är väldigt tacksam, säger Dragomir Mrsic som i dag tar kraftigt avstånd från kriminalitet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.