Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramatiska händelserna som tittarna aldrig får se

Foto: SVT
Foto: SVT

Det kronologiska slutet närmar sig för SVT:s ”Vår tid är nu”. 

Bakom tv-seriens succé har funnits mängder av idéer – många av dem har kastats i papperskorgen.  

Nu avslöjar manusförfattarna Malin Nevander och Ulf Kvensler några av hemligheterna som tittarna aldrig kommer att får se. 

Hos SVT på Oxenstiernsgatan i Stockholm kunde man nästan höra utandningen på tisdagsmorgonen, ett halvt dygn efter att ”Vår tid är nu” säsong 3 hade haft premiär. En liknande reaktion hittades på produktionsbolaget Jarowskijs kontor, för även om de alla naturligtvis visste att de satt på en vinnare, hade de varit nervösa. 

Oron bottnade bland annat i att ”Innan vi dör”, SVT:s andra satsning under hösten, inte varit i närheten av att locka lika många tittare på söndagskvällarna som första säsongen.  

I bakhuvudet fanns också farhågor kring det faktum att ”Vår tid är nu” säsong 3 introducerar flera nya rollfigurer, vilket innebär att vissa tittarfavoriter får ta ett steg tillbaka. 

Nu, drygt två veckor senare och efter att massa siffror ställts mot varandra, visar det sig att årets omgång av ”Vår tid är nu” till och med fick en bättre start än seriens andra säsong. Skillnaden när man räknar samman tittarsiffrorna i broadcast och digitalt under de första åtta dagarna är dessutom så mycket som 200 000. 

Heddas dramatiska känslor

Succé och SVT-dominans igen, vilket naturligtvis inte är dåligt för en serie som Hedda Stiernstedt, 31, och Charlie Gustafsson, 27, inte trodde skulle få en fortsättning när de spelade andra säsongens slutscener på Kungsgatan i Stockholm. 

”Regnet öste ner, all teknik pajade. Alla var hysteriska och jag och Charlie stod och bölade som små barn av separationsångest, dyngsura och iskalla i ett gatuhörn medan aspackade människor vinglade hem från McDonalds och fick tvingas bort ur bild”, skrev Hedda Stiernstedt i ett mejl när jag bad henne beskriva känslorna den inspelningsnatten. 

När den nu aktuella tredje säsongen fick grönt ljus av SVT började en manusprocess som visserligen var planerad i stora drag, men där flertalet idéer ändå fick slängas i papperskorgen - särskilt speciellt blev det eftersom säsong 3 också innebär det kronologiska slutet för ”Vår tid är nu”. 

– Vi hade många diskussioner om var olika rollfigurer skulle landa på slutet och då insåg vi att vi har satt vissa rollfigurer på en bana som skulle leda till supertragiska slut, och det finns inte riktigt i seriens dna, säger huvudmanusförfattaren Ulf Kvensler.  

Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson trodde inte att det skulle bli en till säsong.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

När det gäller syskonen Löwander, finns det något ni ångrar att ni slängde? 

– Vi har utsatt de här stackars syskonen för mycket och testat alla tänkbara varianter faktiskt. I olika versioner har någon av dem dött, men där vi har känt att vi måste backa, säger Malin Nevander, seriens andra huvudförfattare.  

Så det har funnits tankar på att faktiskt låta Nina, Gustaf eller Peter dö?

– Ja. Och restaurang Djurgårdskällaren har brunnit eller exploderat flera gånger. Men det vi har ångrat, det har vi ångrat i manusrummet. 

Samtidigt har manusförfattarna försökt balansera det uppdrag som inte bara innebär att underhålla, utan också att via ett tv-drama berätta om skeenden i svensk nutidshistoria. 

När ni skrev de här tre första avsnitten av säsong 3, hur var det att navigera bland seriens olika funktioner, att båda, för att vara lite pretentiös, upplysa och underhålla?

– Vi försöker ju alltid underhålla i första hand. Om vi inte underhåller slutar folk titta och då blir det inget med upplysningen heller, så enkelt är det. Samtidigt var det väldigt roligt att läsa i seriens Facebookgrupp efter avsnitt 2, där någon frågade ”vad betydde det där med IB som det stod på någon pärm i slutet?” och så var det andra tittare som berättade om IB, lade upp länkar till information på nätet och så vidare. Så tittarna folkbildade varandra. Då tycker jag vi har lyckats, säger Ulf Kvensler. 

Vad som hände med dem?

Det är hemligheten som Ulf Kvensler nu avslöjar: 

– Ja, vad hände med Calles lillebror Lennart till exempel? Vi hade planer inför säsong 2 att han skulle hamna i dåligt sällskap och bli kriminell, han skulle vara Calles skugga, en påminnelse om vilken väg Calle kunde gått om han inte fått jobb i Djurgårdskällarens kök. Men det fanns inte riktigt plats för den historien så Lennart fick flytta till Västerås och börja jobba på ASEA istället, säger Ulf Kvensler och fortsätter: 

– Det har blivit vår standardlösning i manusrummet för rollfigurer som blivit överflödiga - vi låter dem flytta till Västerås. Där har de det fint.

Det här är "Vår tid är nu"

# ”Vår tid är nu” säsong 3 hade premiär 28 oktober i SVT. Ulf Kvensler, Malin Nevander och Johan Rosenlind är upphovstrion bakom serien. Harald Hamrell, Andrea Östlund och Anna Zackrisson regisserar säsong 3, efter manus av Kvensler, Nevander, Pernilla Oljelund och Rosenlind. 

# På rollistan för ”Vår tid är nu” säsong 3 finns bland andra Hedda Stiernstedt, Adam Lundgren, Charlie Gustafsson, Mattias Nordkvist, Josefin Neldén, Rasmus Troedsson, Tova Magnusson, Julia Heveus, Oskar Laring, Evin Ahmad, Agnes Bolmgren, Ida Engvoll, Simone Coppo samt Karin Franz Körlof, Morten Vang Simonsen och Caroline Söderström. 

# SVT har även beställt en specialsäsong av ”Vår tid är nu”, som utspelar sig mellan första och andra säsongen. De fyra avsnitten spelas i skrivande stund in och har premiär julen 2020. 

# ”Vår tid är nu” produceras av Jarowskij i en samproduktion mellan SVT, Jarowskij, Film i Väst och Viaplay. Susann Billberg är producent för säsong 3, medan Göran Danasten är seriens projektledare på SVT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.