Dramatiska finalen i "Allt för Sverige"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Sarah Steinman vann årets "Allt för Sverige".
Det blev en dramatisk final.
Foto: SVT

Det blev en dramatisk final i säsongsavslutningen av "Allt för Sverige".

Sarah Steinman, 30, hade ett långt försprång före Micka Cain, 43, men tabbade sig rejält i den sista deltävlingen. Trots det lyckades hon ro hem hela klabbet.

Här är hennes kaxiga hån mot de andra deltagarna – och ångesten över att hon nästan förlorade.

– Det var smärtsamt att se på tv, säger Sarah Steinman.

Under söndagskvällen sände SVT säsongens sista avsnitt av "Allt för Sverige".  Av de tio amerikaner som vad med i början av säsongen återstår bara Micka Cain, Steven Swanson, Sarah Steinman och Patrick Glass. Priset? Ett möte med hela sin svenska släkten.

Finalen var upplagd i tre deltävlingar och blev mycket dramatisk. Först att ryka var Steven Swanson, som brast ut i gråt efter sitt fiasko i den första deltävlingen. I kunskapstestet blev det sedan en fly förbannad Patrick Glass som fick åka hem.

Till slut stod det alltså mellan Micka Cain och Sarah Steinman. Den sista tävlingen var uppdelad i fyra stationer som både testade styrka, minne och intellekt. Sarah Steinman fick tidigt i tävlingen ledningen och ett tag såg Micka Cain, som sprang runt och babblade osammanhängande, närmast ut att tappa det.


LÄS MER: Tårarna efter fiaskot i "Allt för Sverige"


Men plötsligt tog det stopp för Sarah Steinman, som under delen där det gäller att minnas namnet på svenska uppfinnare och para ihop dem med rätt uppfinning och årtal. Från att ha haft ett långt försprång tog Micka Cain ledningen. Efter att ha löst pusslet på kort tid stod dock Sarah Steinman till slut som segrare.

– Det var en stor lättnad att vinna, äntligen kunde jag andas. Jag var verkligen redo, säger Sarah Steinman.

Hur förberedde du dig för finalen?

– Det är svårt för håller tävlingarna väldigt hemliga. Men jag såg till att ha fått mycket sömn och pluggade en hel del. I början av programmet köpte jag en karta som jag studerade och jag gjorde också anteckningar under hela inspelningen. Jag visste inte att det skulle komma en karta och en frågesport men jag misstänkte det eftersom jag har kollat på tidigare avsnitt.

Sarah Steinman om "Allt för Sverige": Det är smärtsamt att se

I dag tycker hon dock att det är jobbigt att se sig själv i den sista deltävlingen.

– Mitt minne är okej men Micka har ett fantastiskt minne så jag förlorade nästan. Jag hade ledningen men det är galet vad som händer när man är i en tävling. Saker som borde vara lätta blir jättesvåra.

– Att se den sista tävlingen var smärtsamt. Jag vet att jag vann men det gjorde mig nervös. När min mamma tittade på det höll hon för ögonen. Hon kunde inte kolla på det.

Men när Sarah Steinman kom till pusseldelen kände hon att hon att segern trots allt låg inom räckhåll.

– Jag kan se exakt när det klickar för mig att jag kommer vinna. Men det var väldigt dramatiskt. Att ha kommit så långt utan att vinna hade gjort mig besviken, säger hon och tillägger:

– Och jag hade ju ett par tuffa deltävlingar bakom mig där jag höll på att ryka.


LÄS MER: Glädjebeskedet: "Allt för Sverige" fortsätter


Samtidigt är Sarah Steinman kaxig när hon förklarar varför de andra deltagarna inte hade en chans och passar på att håna sina motståndare.

– De pluggade inte! Jag älskar dem men de pluggade aldrig. Man måste göra sin hemläxa, säger hon och skrattar.

Hur var det att få träffa din familj?

– Det var fantastiskt. I början var jag nervös över att träffa så många människor men de var så varma och välkomnande. Jag kramade alla.

Sarah Steinman berättar också att hon planerar att åka tillbaka Sverige redan i januari.

– Jag kommer vara i Sverige en vecka men mitt mål är att komma tillbaka för en längre resa i juni. Förhoppningen är att jag och min bror ska hyra motorcyklar och åka till polcirkeln. Jag måste bara ta reda på hur jag får tag i två motorcyklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.