Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramatenchefen: ”Det var rätt beslut”

Eirik StubøFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
Josefin Nilsson.Foto: STEFAN SöDERSTRöM/STELLA PICTURE / STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Efter uppgifter som framkommit i en SVT-dokumentär om sångerskan och skådespelerskan Josefin Nilsson har Dramaten har fått hård kritik och ställt in två föreställningar. 

Dramatens vd Eirik Stubø och konstnärlig ledare intervjuas i P1 Morgon om valet.

Efter dokumentären om Josefin Nilsson ”Älska mig för den jag är”, har stark kritik växt kring Nilssons expojkvän, en fortfarande aktiv skådespelare, verksam vid Dramaten. Mannen dömdes på 90-talet för misshandel.   

 I en intervju med P1 Morgon säger Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø att ånga på Dramaten rördes av dokumentären. 

– Jag tror att vi är lika berörda internt som externt. Alla som har sett dokumentären är starkt berörda av den. Det är ett skakade dokument och det man får ta del av gör starkt intryck, säger han. 

Eirik Stubø tar också upp att Dramaten möts av mycket kritik för att Dramatenskådespelaren som dömdes för misshandel har fått fortsätta jobba kvar. 

 

Dramatenskådespelaren som dömdes för misshandel har fått fortsätta jobba kvar.Foto: Kenneth Jonasson

Dramaten ställer in två föreställningar

I början av veckan valde Dramaten att ställa in de två sista föreställningarna i en pjäs där Dramatenskådespelaren är medverkande. Ett beslut Eirik Stubø förklarar för P1:

– Det var en samlad bedömning. Det handlar om hänsyn till medarbetarna på Dramaten. Det kändes rätt att göra det och det var ett beslut som pressades fram. Det var också svårt att spela en pjäs när fokus ligger på annat än innehållet i pjäsen, säger Eirik Stubø till P1 Morgon och fortsätter:

– Det finns en gräns för hur länge man kan påstå att det pjäsen säger där inne medan människor står utanför får den plats den behöver för att det ska vara relevant och spela den just den dagen.  

Det är 20 år sedan skådespelaren dömdes och fick sitt straff. Eirik Stubø får frågan varför man väljer att lägga ner föreställningen nu, när personen fått arbeta kvar fram tills nu. 

– Det är för känslosamt att genomföra helt enkelt. Det är en fråga som går utanför juridiska frågan om någon som dömts för ett straff ska få arbeta på scen överhuvudtaget. Men just där och då upplevdes det för påfrestande att låta pjäsen fortsätta, säger han. 

 

Eirik Stubø.Foto: ANN JONASSON

 

 Eirik Stubø: ”Dilemman finns det absolut”

Eirik Stubø resonerar vidare kring eventuella dilemman med att låta en dömd person stå på en av Sveriges nationalscener och motta applåder. 

– Dilemman finns det absolut. Å ena sidan finns det i ett rättssamhälle ett system med dom straff och straffutmätning. Det har vi organiserat i en rättsapparat och jag tror många håller med mig om att principen med att sona ett brott är att återvända till samhället och återinföras i samhället och göra sitt arbete. Har man inom 40 år arbetat inom teatern är det ens yrke. Jag förstår att det på ett känslomässigt plan är komplicerat att applådera en person som begått brott. Men det är en svår avvägning som måste bedömas från fall till fall vad som är rätt, säger han i P1. 

Vidare poängterar Eirik Stubø att man på Dramaten har en nolltolerans mot våld och trakasserier på arbetsplatsen men att det kan framstå som att så inte är fallet. Efter Metoo intensifierades utbildningen om vad som är trakasserier, säger Eirik Stubø.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.