Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dramatenchefen lämnar – får över 2,1 miljoner kronor

Eirik Stubø lämnar sin tjänst som vd och teaterchef på Dramaten med ett avgångsvederlag på över 1,4 miljoner kronor.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Maria Groop Russel är ny vd för Dramaten.Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dramaten ger Eirik Stubø ett avgångsvederlag på Foto: FREDRIK SJÖSHULT

Eirik Stubø avgår som vd och teaterchef för Dramaten.

Beskedet kom efter att nationalscenens arbetsklimat och ledning kritiserats starkt.

Men teaterchefen lämnar inte tomhänt – han får totalt 2,1 miljoner kronor när han slutar.

Sedan 2015 har Eirik Stubø varit vd och konstnärlig ledare för Dramaten. 

Men i kölvattnet av dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är” har nationalscenen skakats om och dess ledning ifrågasatts starkt.

Turbulens bottnar i uppgifterna om domen mot en skådespelare, verksam vid Dramaten, för att ha misshandlat sin dåvarande partner Josefin Nilsson.

Därefter har Dramatens lednings hantering av ärendet kritiserats – och personalen har larmat om en svår arbetsmiljö på nationalscenen och ett krismöte hölls mellan ledning och personal där frågan diskuterades.

Och på måndagen kom beskedet att Eirik Stubø avgår som vd och teaterchef för Dramaten.

Sparkas från sin tjänst med ett avgångsvederlag på tolv månader

Men den närmsta framtiden blir inte knaper för norrmannen – som lämnar sin tjänst med ett avgångsvederlag på tolv månader.

Under presskonferensen meddelades att Eirik Stubø också har en uppsägningstid på sex månader – och därefter får han avgångsvederlag, enligt Dramatens riktlinjer.

Vilket bekräftas av Dramatens presschef Lena Törner.

”I anställningskontrakten finns avtal om avgångsvederlag som, utöver uppsägningstiden, kan uppgå till motsvarande tolv månadslöner.” står det i Dramatens årsredovisning från 2018.

Det innebär att Eirik Stubø får en sammanlagd ersättning på över 2,1 miljoner kronor.
Sex månadslöner under uppsägningstiden plus ytterligare tolv månaders lön som avgångsvederlag.

Under 2018 låg Eirik Stubøs lön på drygt 1 409 000 kronor, enligt Dramatens årsredovisning. Det innebär att Stubø ifjol drog in 117 400 kronor i månaden som vd och konstnärlig ledare för Dramaten. 

Sedan han tillträdde 2015 har lönen ökat något. Samma år hade teaterchefen en taxerad förvärvsinkomst på 1 207 700 kronor.

Under presskonferensen meddelade Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström att Eirik Stubø hädanefter inte har närvaroplikt på teatern.

– Den närmsta tiden kommer han att lämna över till Maria, och sedan finns han till förfogande. Han har inte närvaroplikt på teatern men kommer naturligtvis att vara behjälplig på olika sätt. Han kommer åtminstone vara här under april månad, sa hon under presskonferensen.

Eirik Stubøs sparkas – får 2,1 miljoner

Samtidigt som beskedet om Eirik Stubøs avgång meddelades på måndagsförmiddagen stod det klart att nuvarande vice vd Maria Groop Russel utsågs, med omedelbar verkan, till ny vd för Dramaten.

Men Eirik Stubø lämnar inte bara tjänsten med ett avgångsvederlag. Han lovordades även av Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström under presskonferensen efter att beslutet tagits.

– Dramaten har under Eiriks ledning haft stora konstnärliga och publika framgångar. Nya samarbeten har inletts både i Sverige och internationellt. Vi hoppas få se Eirik som regissör på teatern igen, sa hon i ett pressmeddelande och tillade:

– Men styrelsen anser att Dramaten behöver en omstart på de områden som rör arbetsmiljö. Och vi tror att detta bäst sker med en ny vd.

Expressen har sökt Eirik Stubø.