Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ingrid Dahlberg: ”Hade gjort annorlunda i dag”

Ingrid Dahlberg.Foto: TOMMY PEDERSEN
Dramaten.Foto: Fredrik Sjöshult
Staffan Valdemar Holmm.Foto: MIKAEL SJÖBERG

De stora stjärnorna söp, knarkade och slogs – men Dramaten tog inget ansvar.

Under ett halvår som sträcker sig från 1997 till 1998 var hela fyra av teaterns affischnamn omskrivna för allt från rattfylleri, överdoser och misshandel.

– Ingen av de här skådespelarna har misskött sitt jobb, i alla fall inte här på Dramaten. Då har vi ingen anledning att lägga oss i deras privatliv, sa den dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg då.

Nu har hon ändrat sig:

– Det är klart att man hade gjort annorlunda i dag.

När rättegången mot Dramatenskådespelaren ägde rum i slutet på nittiotalet väckte den redan då stor uppmärksamhet. I Expressens rapportering från februari 1998 beskrivs hur stjärnan åtalas för flera övergrepp mot sin tidigare flickvän. Här finns vittnesmålen om sparkar, slag, strypgrepp och den vassa brevkniven som ska ha träffat Josefin Nilsson i armbågen.

Skådespelaren är då långt ifrån ensam bland sina kollegor om att vara omskriven. I februari 1998 är de totalt fyra stjärnor som på olika sätt blivit föremål för polisingripanden. En har strax före jul dömts till villkorligt fängelsestraff för att under flera år ha misshandlat sin sambo. En annan har hittats medvetslös i Stockholm efter en överdos av ett narkotiskt preparat. Hans liv räddas av polisen. En tredje är åtalad för misshandel av en bartender på en krog. Samme skådespelare har då nyligen även gripits för rattfylla efter att ha försökt köra in i en polisbil. Han har dessutom polisanmälts tidigare för misshandel på en annan krog.

 

 

Platserna som nämns i rapporterna är välkända etablissemang i Dramatens direkta närhet, som Riche eller Sturehof. Debatten är engagerad, och bland annat Expressens Lars Lindström undrar i en krönika om de här personerna inte borde får vård, och behandlas som narkomaner, alkoholister och kvinnomisshandlare?

Men från Dramatens håll väljer man att betrakta sina medarbetares handlingar som något som enbart existerar utanför teatern.

– Detta är inget Dramaten-problem. Ingen av de här skådespelarna har misskött sitt jobb, i alla fall inte här på Dramaten. Då har vi ingen anledning att lägga oss i deras privatliv, sa dåvarande Dramatenchefen Ingrid Dahlberg då till Expressen.

 

Dramatens tidigare chef Ingrid Dahlberg är ångerfull hur de agerade. Foto: Expressen

”Vet ju inte vad de gör”

Idag tänker hon delvis annorlunda:

– Man vet ju inte vad de gör i sitt privatliv, förrän man ser löpsedlar om att det varit slagsmål med Dramatenskådespelare. Då kom de här skådespelarna upp till mig själva, och ibland kallade jag på dem. De sa att det här skulle aldrig hända igen, och bad om ursäkt. Men kvinnomisshandeln hade jag ingen kontakt med. Däremot var det flera manliga skådespelare som var väldigt besvärliga.

Känner du fortfarande att det inte var ett ”Dramaten-problem” när fyra medarbetare har ganska grava problem med polisen och rättvisan?

– Jo, det tyckte jag.

Varför sa du inte det?

– Det var ju sånt som hände på deras fritid, i deras privatliv. Hade det hänt på Dramaten, så hade jag varit tvungen att ta itu med det på ett helt annat sätt. Och det här var tjugo år sen, innan man hade de här diskussionerna som man har nu.

På vilket sätt var det ett ”Dramaten-problem”?

– Jag kunde inte göra något åt det, mer än att prata med dem om vad som hade stått. Hade det hänt i dag hade det blivit en helt annan situation eftersom kvinnovåld är uppmärksammat nu på ett annat sätt.

 

 

Samtidigt så sipprade incidenterna efterhand alltmer in genom teaterns väggar.

I hovrättsdomen, där skådespelaren till slut fick villkorligt för ett fall av misshandel, samt skadegörelse gentemot Josefin Nilsson, diskuteras bland annat hur skådespelaren drabbats av den massmediala uppmärksamheten:

”Människor har demonstrerat utanför Dramaten och krävt att allmänheten ska bojkotta de föreställningar i vilka han deltar. Någon har hotat honom under en föreställning och han förföljs.” Till följd av mordhotet ska kollegorna även vara rädda för att ställa sig på scen tillsammans med skådespelaren.

”En av dem fick sparken”

Detta minns inte Ingrid Dahlberg.

– Nej, det gör jag inte. Jag är ledsen, men jag kommer verkligen inte ihåg.

Hur blev det så här på Dramaten?

– Jag kom ju in som ny i slutet på 1996. Det var väldigt mycket att sätta sig in i, och mycket att göra. Dramaten hade en usel ekonomi. Jag fick ta tag i det. Sen de här fyra som du nämner. En av dem fick sparken. Behandling förekom också. Behandling funkade bra. De andra hade vi långa samtal med.

– Sen fanns det heller inte en personalchef, och det anställde jag. Sen var det jag och en personalchef som tog hand om problemen. Men jag vet inte vad man skulle gjort? Man hade kunnat utdela varningar, så att det inte skulle upprepas. Det är klart att man hade gjort annorlunda i dag. Men nu finns ju också en helt annan publicitet och syn. Det var inte så lätt. Särskilt inte som ny, och den första kvinnan på många år. Den första tiden var oerhört tuff. De här fyra gjorde inte saken lättare precis.

När Ingrid Dahlberg slutade som teaterchef 2002 tog Staffan Valdemar Holm över. Han var chef på Dramaten fram till 2008, då berättade han i en intervju med Expressen hur han uppfattade löpsedlarna som skådespelarna orsakat under hans tid som teaterchef. Valdemar Holm talar här inte om Josefin Nilsson eller misshandelsdomen. 

– Medieintresset för våra kriser, skandaler eller skärmytslingar är ett tecken på att vi betyder något, sa han då och fortsatte:

– Det enda jag hoppas på är att man också uppmärksammar det vi faktiskt gör.

”Sårbarheten extremt stor”

Valdemar Holm beskrev vidare hur det kändes att bli förknippad med andra saker än Noren, och fortsatte berätta om när de var ute på en framgångrik turné med Macbeth:

- Eller när vi åkte vidare till Turin – och precis lagom till det hade en skådespelare som inte var anställd hos oss pinkat utanför Frippes (krog som ligger granne med Dramaten, vår anm). Alltså, vi var ute på något som faktiskt gick väldigt bra, vi var ute och visade upp oss internationellt och fick mycket bra respons… och så är det någon jävel som jag inte vet vem det är som pinkat.

 

 

Den forne Dramaten-chefen igen:

– Tänk dig att vara chef över ett fotbollslag med 110 spelare – där alla är Zlatan. Ungefär så är det. (Skratt) Som skådespelare är du själv produkten och kunden sitter i salongen och bedömer dig omedelbart. Det betyder att sårbarheten blir extremt stor. Ibland kan också tillväxten i ego bli stor. Men jag tar hellre dessa personligheter och bråk då och då än en passiviserad massa.

I dag anser Staffan Valdemar Holm att teatern bör agera omedelbart om en skådespelare döms i liknande fall.

– Finns det ruttna ägg i den korgen, då ska de helt enkelt kastas ut. Är det någon på Dramaten som skulle få en dom i dag angående något sådant här så tycker jag faktiskt inte att de ska kunna återinträda i tjänst. 

Och om man har en dom sedan innan?

– Det är ett annat läge. Sedan kan man diskutera om straffet var hårt nog och så vidare, det är en annan diskussion men den måste man också ta. Lagstiftningen och straffen ser annorlunda ut i dag än för 20 år sedan, tack och lov. 

Expressen söker Marie-Louise Ekman, Dramaten-chef mellan 2009 och 2014, som inte har nåtts för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.