Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chefen om skådespelaren: ”Det var ett dåligt beslut”

Foto: ROJASTUDIOS / STELLA PICTURES
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: Fredrik Sjöshult
Foto: Kenneth Jonasson
Foto: LIZZIE LARSSON / IBL
Foto: STEFAN SöDERSTRöM/STELLA PICTURE / STELLA PICTURES STELLA PICTURES
1 / 8

Skådespelaren som dömdes för misshandel av Josefin Nilsson får inga fler uppdrag för Dramaten, uppger teaterchefen Eirik Stubø för Dagens Nyheter.

Samtidigt fortsätter kritiken mot nationalscenens ledning att växa.

I ett öppet brev riktat till kulturminister Amanda Lind skriver Dramaten-stjärnan Julia Dufvenius att teaterchefen är ”extremt ointresserad” av jämställdhet och att han ”möter upp jobbiga händelser med tystnad och frånvaro”.

Men Dramatens styrelse tiger.

Efter den uppmärksammade SVT-dokumentären ”Josefin Nilsson – Älska mig för den jag är”, där det framkommer hur hon misshandlades av en skådespelare som är verksam vid Dramaten, har ledningen beslutat att ställa in föreställningar. 

Nu uppger Dramatenchefen Eirik Stubø för Dagens Nyheter att skådespelaren inte får några fler uppdrag. Skådespelaren har enligt tidningen ett flerårigt kontrakt med Dramaten. När kontraktet löper ut är inte känt.

– Det finns inga planer för ytterligare uppgifter för honom, säger Dramatens presschef Lena Törner till Expressen. 

Stubø kommenterar också det krismöte som han ska hålla med Dramatens ensemble under torsdagen.

– Jag ska prata med personalen om situationen på Dramaten och hur upprörda många är, både över den dokumentär vi har sett på SVT Play och situationen på Dramaten med många som är kritiska och upprörda, ett stort tryck i sociala medier och en stor press i verksamheten. Vi ska prata om den situationen, och hur vi säkrar att vår professionella verksamhet fortgår så bra som möjligt, säger han till Dagens Nyheter.

När SVT Kulturnyheter frågar varför skådespelaren får komma tillbaka och medverka i föreställningar på Dramaten trots intern kritik svarar Eirik Stubø:

– Vi gjorde den bedömning att det var konstnärligt och försvarligt, eftersom vi har följt upp personen i fråga och vi gjorde en bedömning som vi upplevde var bra då. Jag ser ju i backspegeln att det var ett dåligt beslut, säger han till Kulturnyheterna och fortsätter:

– Det var ett dåligt beslut för det har påfört både skådespelare och Dramatens omdöme ett problem, det har varit svårt. Vi har undervärderat, kan man säga, den symboliska betydelsen av det i arbetet.

 

 

Kritik från skådespelarna

Under tisdagen träffade kulturminister Amanda Lind teaterns ledning.

”I dag har jag träffat Dramaten. Det var ett bra möte där jag var tydlig med vad jag och regeringen förväntar oss av våra nationalscener”, skrev hon i ett sms till Expressen efter mötet.

Efter ministerns möte skriver Dramaten-stjärnan Julia Dufvenius ett öppet brev till Amanda Lind på Instagram där hon riktar hård kritik mot teatern och dess chef, dock utan att nämna honom vid namn.

Hej Amanda Lind! 

Jag heter Julia Dufvenius och är en del av Dramatens fasta ensemble. 

Vet att du träffade vår styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström igår. 

Hoppas att Ulrika berättade om missförhållandena och tystnadskulturen på teatern. Hoppas hon berättade om oss som gått med ångest och rädsla. Om oss som gång på gång bett om hjälp och ignorerats. 

Vi som tagit avstånd från teatern i nuvarande skick.

Dramaten.Foto: Fredrik Sjöshult

Julia Dufvenius fortsätter:

”Hoppas det framgick hur Teaterchefen möter upp jobbiga händelser med tystnad och frånvaro. Hoppas det framgick vad som subventionerats efter #metoo och #tystnadtagning. Hur extremt ointresserad TC är av jämställdhet och hur han systematiskt låtsas att han inte hört eller förstått situationer som är uppenbara. Hoppas det framgick hur arga och bedrövade många är.”

 

Eirik Stubøs ord om Josefin Nilsson-dokumentären

Eirik Stubø är vd och konstnärlig ledare för Dramaten sedan 2015. Expressen har sökt honom via teaterns presstjänst.

– Det kommer många personliga inlägg. I dagsläget gör varken han eller någon annan några uttalanden kring vad som läggs in på sociala medier, säger Lena Törner, pressansvarig på Dramaten.

Teaterchef Eirik Stubø.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

I en intervju med P1 Morgon i morse pratade dock Eirik Stubø om Josefin Nilsson-dokumentären: 

– Jag tror att vi är lika berörda internt som externt. Alla som har sett dokumentären är starkt berörda av den. Det är ett skakade dokument och det man får ta del av gör starkt intryck, sa han då.

 

 

”Dilemman finns det absolut”

Stubø resonerade också kring eventuella dilemman med att låta en dömd person stå på en av Sveriges nationalscener och motta applåder. 

– Dilemman finns det absolut. Å ena sidan finns det i ett rättssamhälle ett system med dom straff och straffutmätning. Det har vi organiserat i en rättsapparat och jag tror många håller med mig om att principen med att sona ett brott är att återvända till samhället och återinföras i samhället och göra sitt arbete. Har man inom 40 år arbetat inom teatern är det ens yrke. Jag förstår att det på ett känslomässigt plan är komplicerat att applådera en person som begått brott. Men det är en svår avvägning som måste bedömas från fall till fall vad som är rätt, sa han i P1 Morgon.

 

 

Expressen har sökt ledamöterna i Dramatens styrelse. Flera av dem har inte gått att nå och övriga hänvisar till styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström.

– Om det handlar om Dramaten får du ringa till ordförande, det är hon som uttalar sig om det. Vi är överens om vem det är som tar hand om det här, säger Eva Hamilton, SVT:s tidigare vd, som suttit i Dramatens styrelse sedan 2016.

Ulrika Årehed Kågström hänvisar i sin tur till Dramatens presstjänst. 

– Jag vill att du tar alla presskontakter via pressfunktionen på Dramaten så kommer jag att koordinera med dem vem som eventuellt svarar på vilka frågor, säger hon.

När Expressen sökt henne via Dramatens presstjänst hälsar man dock att Ulrika Årehed Kågström inte vill uttala sig.

”Styrelseordföranden gör inte fler uttalanden nu”, skriver man i ett mejl.

Kulturminister Amanda Lind har läst det som Dufvenius har skrivit till henne.

”Hon tycker det är bra att diskussionen förs men som minister kan hon inte gå in i verksamheten. Det är en fråga för Dramatens ledning”, skriver hennes pressekreterare i ett mejl.

Expressen söker Julia Dufvenius.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.