Dramaten ställer in föreställning med utpekad skådespelare

På grund av ”internt arbete” ställer Dramaten in flera föreställningar, skriver Dagens Nyheter.
Foto: MICHAELA HASANOVIC

Den välkände skådespelaren anklagas för att ha trakasserat teaterkollegor.

Nu ställer Dramaten in flera föreställningar där skådespelaren skulle medverka, skriver Dagens Nyheter

– Anledningen till att vi ställer in gästspelet är att Dramaten behöver fokusera alla våra krafter internt, säger presschef Mimmi Fristorp till tidningen.

Samtidigt väljer 487 norska kvinnliga skådespelare att berätta i Aftenposten om övergrepp i uppropet #stilleforopptak.

Förra veckan inledde Dramaten en internutredning på grund av att en anställd misstänks för övergrepp, enligt uppgifter till DN. Det ska röra sig om en välkänd skådespelare som har trakasserat kolleger i flera år.

Ledningen ska ha känt till trakasserierna och flera anställda på Dramaten har krävt att den ska bytas ut. 

Dramatens presschef bekräftar i ett mejl till DN att flera föreställningar där skådespelaren medverkar nu ställs in. Ett mejl ska ha gått ut till dem som har biljetter till de berörda föreställningarna – samtliga biljetter kommer att återköpas.

Skådespelaren i fråga ska ha hotat och kastat saker på arbetsplatsen.

– Jag är rädd för personen och skulle aldrig gå in i samma hiss som denne. Det värsta jag gjort under mina år på Dramaten är att jobba i en föreställning med personen. Det är väldigt obehagligt eftersom det hela tiden finns risk för våldsamheter, har en anställd sagt till DN.

Nekar till anklagelserna

Skådespelaren själv nekar till anklagelserna.

– Nya, unga människor tycker att ”oj, det här var lite tuffare än jag tänkt mig”. Men de som jobbat några år vet att det kan gå rått till på en teater. Det kanske inte är precis som på SJ eller NK, men i stort sett är klimatet på Dramaten bra, säger skådespelaren till DN.


LÄS MER: Anställda på Dramaten kräver att ledningen byts ut

Dramaten, genom sin presschef Mimmi Fristop, vill inte bekräfta DN:s uppgifter utan säger: 

–  Vi har beslutat att ställa in ett av våra gästspel. Anledningen till att vi ställer in gästspelet är att Dramaten behöver nu fokusera alla våra krafter internt, på möten och samtal med vår personal. Vi spelar för fullt i Stockholm. I övrigt kommenterar vi aldrig enskilda personalärenden.

Norska kvinnor gör eget skådespelarupprop

Flera hundra skådespelare har skrivit på uppropet #tystnadtagning och berättat om sexuella trakasserier i branschen. Flera av vittnesmålen rör Dramaten.

Under torsdagskvällen valde 487 norska kvinnliga skådespelare att gå ut i ett likadant upprop.

I en artikel i Aftenposten skriver de om de övergrepp de varit utsatta för under hashtaggen #stilleforupptak.

"Som vi fruktat visade det sig att det också i vår bransch finns en struktur som har misslyckats med att förhindra, gånga upp och få ett slut på sexuella trakasserier, maktmissbruk och - vid enskilda tillfällen - övergrepp."

Skådespelaren Mia Benson, 70, som är verksam vid Dramaten har tidigare berättat för Expressen att trakasserierna förekommit under många år.

– Det här har man ju känt igen sedan första dagen man kom in på scenskolan. Det var inget nytt det här. Det har accepterats, i någon slags tysthetskultur, säger hon.


LÄS MER: Skådespelarna berättar om trakasserier i branschen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.