Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dramaten tryggar arbetsplatsen: "Känsliga saker"

Nu iscensätts åtgärder för att göra Dramaten trygg: "Det är känsliga saker"
Foto: MICHAELA HASANOVIC
Dramatens vd Eirik Stubø.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anklagelserna om sexövergrepp och trakasserier i Metoo-rörelsen skakar den svenska teaterscenen.

Nu uppger Dramaten att de genomför stora insatser för att trygga arbetsplatsen.

– Det är känsliga saker detta, säger pressansvariga Lena Törner.

Den svenska teaterscenen knakar i fogarna. 

I samband med Metoo-rörelsen har kvinnor vittnat om övergrepp och trakasserier från flera uppburna och folkkära skådespelare på såväl Kungliga Dramaten och Stockholms stadsteater.

Uppropet #tystnadtagning samlade ihop 456 kvinnliga skådespelare från svenska film- och teaterbranschen och berättelserna fick Dramaten-ledningen att kalla till krismöte.

– Det som beskrivs kommer inte till ytan. Att man har tittat åt ett annat håll eller försökt sopa under mattan, det har inte hänt, sa Dramatens vd Eirik Stubø i samband med uppropet. 


LÄS MER: Dramaten stoppar pjäs med Örjan Ramberg


Vidtar åtgärder för att trygga arbetsplatsen

Men nu vidtar Dramaten åtgärder för att, enligt teatern själv, trygga arbetsplatsen. Via samtal med anställda på teatern ska man komma till bukt med problemet.

– Dramaten ska vara en trygg arbetsplats – det är hela poängen. Det görs via samtal med anställda i grupp och enskilt. Det är ett stort och långsiktigt arbete, säger Lena Törner, pressansvarig vid Kungliga Dramaten.

Vad innebär arbetet?

– Det är enskilda samtal, utbildning och gruppsamtal med de anställda. Det är för att komma till rätta med det här. Vi vill få bukt med hela den här problematiken, så klart.

Försöker ni för att få reda på om fler övergrepp begåtts?

– Jag vill inte gå in på detalj om vårt interna arbete. Det är ett stort internt arbete med flera avdelningar inblandade, säger Lena Törner.

– Det är känsliga saker, detta.

Hur är stämningen på teatern nu?

– Alla jobbar på som vanligt. 


LÄS MER: Anklagade skådespelaren kommer inte stängas av


Stadsteatern vill att alla skriver på dokument

Även på Stockholms stadsteater fortgår arbetet med att utreda och hantera de interna anklagelserna.

Nu har sammanlagt elva personer slagit larm sedan 2014. Sex av anmälningarna riktar sig mot personer i den konstnärliga verksamheten. Stadsteatern har också avbrutit samarbetet med en stjärnskådespelare. 

Peter Kollárik, programchef på Stadsteatern, avböjer under lördagen att kommentera det interna arbetet. Tidigare under veckan har det kommunicerats att alla anmälningar utreds – samtidigt som ledningen nu vill att personer som anställs i framtiden ska skriva på ett dokument om vad som gäller på Stadsteatern, innan de får jobbet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.