Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dramaten på möte hos Riksdagen

Christer Nylander Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Styrelseordförande i Dramaten Ulrika Årehed Kågström Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under tisdagen kallades Dramatens ledning till riksdagens kulturskott för att diskutera hur förtroendet för nationalteatern kan bevaras.

– Det finns mycket kvar att göra så klart, och alla inblandade förstår nog att det här är en jobbig situation, säger Christer Nylander (L), ordförande i utskottet, till DN.

Under tisdagen kallades Dramatens styrelseordförande och nya vd till till riksdagens kulturskott för att återuppta diskussionen kring arbetsmiljön.

”Det var ett öppet och konstruktivt samtal om hur Dramaten har arbetat med olika arbetsmiljöfrågor det senaste ett och ett halvt året och vad som nu är prioriterat framåt”‚ säger Dramatens styrelseordförande Ulrika Årehed Kågström i ett skriftligt uttalande till DN.

Kulturutskottets ordförande Christer Nylander (L) säger till tidningen att han är nöjd med mötet. 

– Vi har fått svar på många frågor. Det finns mycket kvar att göra så klart, och alla inblandade förstår nog att det här är en jobbig situation. Jag tycker att de svarade bra på de frågor jag hade, säger han. 

Mötet ska ha varit ett av flera som har ägt rum den senaste tiden.

Ledningen varnades

Dramaten har haft återkommande problem med arbetsmiljöfrågor under en längre tid, något som har uppmärksammats starkt den senaste månaden.

I början av april kom beskedet att Dramatens vd och konstnärlige ledare Eirik Stubø avgår. Den tidigare vice vd:n Maria Groop Russel har utsetts till ny vd på Dramaten, och en ny teaterchef ska rekryteras. 

Nyligen avslöjade DN att flera rapporter och skrivelser har pekat på problem som funnits på arbetsplatsen. Innehållet i interna rapporter mellan 2017 och 2018 varnade Dramatens ledning och styrelse om arbetsmiljön.  

Dramatens egen företagshälsovård skrev i en rapport att den var ”uppriktigt orolig över medarbetarnas hälsa och hur den här organisationen fortsättningsvis ska kunna leverera teater utan att allvarliga incidenter inträffar eller att vi står utan den kompetens och resurser som behövs för att fortsätta driva teatern.”

– På varje styrelsemöte har vi en uppföljning av hur arbetsmiljöarbetet går, vad som skett sedan senaste mötet, ser över hur handlingsplanerna vi fattat beslut om följs och inte, och tittar på om de åtgärder vi fattat beslut om räcker. Det var allvarliga synpunkter som framkom, sa Ulrika Årehed Kågström nyligen till Expressen.