Dramaten tvingas blixtutbilda personal. Foto: OLLE SPORRONGDramaten tvingas blixtutbilda personal. Foto: OLLE SPORRONG
Dramaten tvingas blixtutbilda personal. Foto: OLLE SPORRONG
Stadsteatern i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅNStadsteatern i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stadsteatern i Stockholm. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Dramaten och Stadsteatern tvingas blixtutbilda personal

Publicerad

Efter uppropen #tystnadtagning och #metoobackstage tvingas Kungliga Dramatiska teatern och Stadsteatern vidta åtgärder.

I en första, akut insats utbildas chefer om trakasserier och kränkningar.

"Alla som arbetar hos oss nu vet vad som gäller: nolltolerans" uppger Stadsteatern.

Den svenska teatervärlden har skakats efter vittnesmål från kvinnor i uppropen #tystnadtagning och #metoobackstage. Protesterna har satt hård press på landets teatrar, som nu tvingas agera.

I ett första steg blixtutbildas chefer i vad trakasserier och kränkningar innebär.

LÄS MER: Martina Montelius: "Min karriär kunde teaterchefen inte krossa" 

Eirik Stubø, teaterchef på Dramaten i Stockholm, kände inte alls till problemet med sextrakasserier mot kvinnliga skådespelare. Han medgav att han brustit i sitt ledarskap.
– Nöjd kan jag väl inte vara, inte någon kan vara nöjd med detta som är så förfärligt, sa han i SVT Morgonstudion.

LÄS ÄVEN: Örjan Ramberg: "Jag är inte värre än någon annan"

Personalansvariga på Dramaten får akut utbildning

För en knapp månad sedan skickade Dramaten ut en enkät till sina medarbetare. Resultatet, som just nu sammanställs, kommer att bli "en viktig karta" för framtiden, enligt Lena Törner, pressansvarig för Dramaten.

För en knapp månad sedan skickade Dramaten ut en enkät till sina medarbetare.Foto: MICHAELA HASANOVIC

"Under december månad genomförs en utbildning om trakasserier och kränkande särbehandling för chefer, producenter, regissörer och skyddsombud" skriver Lena Törner i ett mail till Expressen.

Men åtgärderna slutar inte där – det är bara början på ett långsiktigt arbete. 

LÄS ÄVEN: Dramaten tryggar arbetsplatsen: "Känsliga saker"

Stadsteatern har varnat personal – nu gäller nolltolerans

Även på Stadsteatern har det stormat. Sedan #tystnadtagning har tre anmälningar om sexuella trakasserier inkommit. De har stor press på sig att ta itu med problemen. 

"Hos oss är förändringen påbörjad med full kraft. Alla som arbetar hos oss nu vet vad som gäller: nolltolerans" skrev de nyligen i ett pressmeddelande. 

"Chefsutbildningen har påbörjats. HR-chef har fått i uppdrag att öka tempot i arbetet med aktiva åtgärder utifrån diskrimineringslagens skärpta krav från 1 januari 2017" uppger Sofia Cherif, pressansvarig för Stadsteatern för Expressen.

LÄS MER: GW om skådespelarnas upprop: "Förskräckligt!"

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag