Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dramaten byter styrelse- ledamöter – efter bråken

Eva Hamilton. Foto: OLLE SPORRONG
Sara Danius. Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ
Maria Eka. Foto: Carl Johan Erikson
Kungliga Dramatiska Teatern. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Under våren har Dramaten varit i blåsväder, och i början av april avgick Eirik Stubø som vd.

Nu byts även ledamöterna ut från Dramatens styrelse – varken Eva Hamilton eller Sara Danius är med i styrelsen längre, bekräftar Dramatens presstalesperson Lena Törner.

– Jag är jättenöjd och belåten och glad med det, säger Eva Hamilton om att lämna Dramatens styrelse.

Den åttonde april avgick Eirik Stubø som vd och teaterchef för Dramaten. Detta efter att dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är” startat en debatt om arbetsmiljön på teatern, där flera anställda klev fram och berättade om vad de hade upplevt.

Nu görs förändringar även i Dramatens styrelse. Rättschefen på kulturdepartementet, Maria Eka, kommer in som ny styrelseledamot.

Samtidigt väljer tidigare SVT-chefen Eva Hamilton och tidigare ständiga sekreteraren i Svenska Akademien, Sara Danius, att lämna som ledamöter.

– Efter en turbulent tid ser jag fram emot att tillsammans med den nya styrelsen fortsätta verka för Dramatens framtid och så snart som möjligt rekrytera en ny teaterchef som kan fortsätta utveckla scenkonsten på Sveriges nationalscen. Maria Eka blir ett utmärkt tillskott till styrelsen med både gedigen juridisk kompetens och lång erfarenhet från kulturområdet, säger Ulrika Årehed Kågström, ordförande i styrelsen.

Eva Hamilton: ”Jättenöjd och belåten”

Eva Hamilton säger att hon lämnar styrelsen frivilligt.

– Jag hade suttit ganska länge nu, och jag tror att kulturdepartementet ville sätta in sin rättschef i Dramatens styrelse, Maria Eka. Så det är skälet, säger Eva Hamilton.

Hamilton vill inte kommentera kring huruvida vårens händelser på Dramaten är en anledning till att hon lämnar styrelsen.

– Jag har inget mer att säga om det här. Det är kulturdepartementet som tillsätter styrelsen, och man gör normalt förändringar ungefär vartannat år. Jag är jättenöjd och belåten och glad med det.

Lena Törner, pressansvarig på Dramaten, bekräftar att både Eva Hamilton och Sara Danius lämnar Dramatens styrelse, men hänvisar till kulturdepartementet.