Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förödande olyckan i ”Jul med Ernst” – som doldes för tittarna

Ernst Kirchsteigers tre bästa tips för en stressfri och mysigare jul
Populära tv-programmet ”Jul med Ernst” är tillbaka.Foto: JESPER OLSSON / TV4
Programledaren berättar om en olycka under inspelningen – där mängder av filmat material förlorades. Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Ernst Kirchsteiger i ”Skavlan”. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

TV4:s idylliska mysprogram ”Jul med Ernst” är tillbaka i rutan, och Ernst Kirchsteiger pysslar och knåpar fram till jul.

Men vad tittarna inte får se i torsdagens premiärprogram är det kaos som rådde bakom kamerorna när Ernst vandrar i vinterlandskapet – och olyckan som gjorde att mängder av viktigt tv-material gick förlorat.

– Jag såg hur den började sjunka mot vattnet och tänkte att: ”Så här ska det nog inte vara”, säger Ernst Kirchsteiger.

Ernst Kirchsteiger gör sig redo för julen i TV4 och ”Jul med Ernst”. Programledaren skapar blommor av apelsinskal, lagar mat och gör eget julpynt varje torsdag fram till jul.

Men inspelningarna av tv-programmet var inte så idylliska som man kan tro som tittare.  TV4-profilen och produktionen spelade in programmet på en gård utanför Katrineholm, nära sjön Öljaren.

Men när det skulle spelas in vackra drönarbilder till avsnitten så gick allt plötsligt hemskt fel. Fotografen Jesper Olsson berättar hur han oväntat tappade kontrollen över den dyra drönaren.

– Jag styrde ut drönaren över vattnet för att få fina bilder på Ernst när han vandrade runt i vinterlandskapet. Plötsligt förlorade jag kontrollen och drönaren började tappa i höjd, säger han.

Kirchsteiger: ”Såg hur den började sjunka”

Under tiden stod programledaren Ernst Kirchstiger vid strandkanten och såg katastrofen uppenbara sig. Till slut kraschade drönaren ner i sjön, och försvann utom synhåll.

– Jag såg hur den började sjunka mot vattnet och tänkte att: ”Så här ska det nog inte vara”, säger Ernst Kirchsteiger om den dramatiska händelsen på inspelningen.

Fotografen Jesper Olsson tvingades göra vad han kunde för att få tag i den dyrbara utrustningen som nu hade landat i sjön. Han tog med sig en kratta och gav sig ut på sjön i en båt för att försöka leta rätt på drönaren.

”Pengar i sjön”

När han väl lyckades fiska upp drönaren hade den reagerat som den mesta teknik gör i kontakt med vatten – den hade slutat fungera.

– Drönarbilder är ett viktigt inslag för oss i produktionen. Vi fick beställa en ny som kom dagen efter, säger Jesper Olsson.

Men det var inte bara det att drönaren slutade fungera, och att en ny kostade produktionen extra pengar – materialet som hade filmats på Ernst Kirchsteiger före olyckan försvann också det i sjön.

– Vi hade mycket material sparat på den och dessutom kostar den en del. Det blev bokstavligt talat pengar i sjön, säger Jesper Olsson.

 ”Jul med Ernst” sänds torsdagar 20.00 på TV4 fram till jul.

Erik Berg om Ernst Kirchsteiger: ”En bluff”

Erik Berg om Ernst Kirchsteiger: ”En bluff”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.