Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dragomirs tragedier avlöste varandra – Dufvenius förfäran

Stjärnan berättar om dramatiska händelsen
Julia Dufvenius förfäras över Dragomirs berättelse. Foto: SVT
Björn Kjellman och Pernilla Wahlgren. Foto: SVT
Dragomir Mrsic blir tårögd när han pratar om sin pappas bortgång. Foto: SVT
Foto: SVT
Dragomir Mrsic blir rörd Foto: SVT
Foto: SVT
1 / 7

Dragomir Mrsic har gått från grovt kriminell till hyllad skådespelare. 

Nu berättar han om sitt tunga förflutna – om sina syskon som dött av droger och sin alkoholiserade pappa som väckte honom mitt i natten när han var barn, med en pistol. 

– Man får bearbeta sorgen på något sätt och sen så måste man gå vidare. Det finns inget annat val, säger Dragomir Mrsic i ”Stjärnorna på slottet”. 

”Stjärnorna på slottet” i SVT är tillbaka och först ut att berätta om sitt liv – från barndomen fram till succén – är ingen mindre än skådespelaren Dragomir Mrsic, 50. 

Han fick sitt riktiga genombrott i långfilmen ”Leo” – sedan dess har han bland annat synts i ”Snabba cash” och han har spelat mot Tom Cruise i ”Edge of tomorrow”. 

När skådepelaren börjar prata om sitt liv kan de andra runt borde knappt tro sina öron. 

Dragomir Mrsic har ett kriminellt förflutet och när Pernilla Wahlgren frågar varför han blev kriminell svarar skådespelaren att det var för att ”överleva”. 

Dragomir Mrsic  har tidigare suttit i fängelse – i ungefär två och ett halvt år – men han dömdes till 3,5 år för ett uppmärksammat värdetransportrån av Gotabanken i Stockholm 1990. Rånarna fick med sig ett rekordstort byte med värde upp till 930 miljoner kronor. Dock bestod bytet mestadel av värdepapper, statsobligationer och checkar. Hur mycket de fick med sig i kontanter är ännu i dag okänt. 

– Vi planerade och gjorde ett av världens största rån i historien, Gotabanken, min roll var att jag skulle köra bilen och de andra killarna tog pengarna, berättar Dragomir Mrsic i programmet. 

Pernilla Wahlgren i ”Stjärnorna på slottet”. Foto: SVT

Väcktes av sin pappa med pistolhot

Men allting började egentligen i Bosnien – där Dragomir Mrsic föddes. Hans pappa hade alkoholproblem och i programmet berättar skådespelaren om sitt första riktiga minne. 

– Det var nog när jag var jätteliten, farsan var lite jobbig när han drack. Jag minns en gång när vi var i forna Jugoslavien och pappa fick ett så kallat spel och väckte oss mitt i natten.

Det är helt tyst runt bordet. Dragomir Mrsic fortsätter: 

– Och jag fick stå på knäna, hela familjen, och han gick runt med pistol och hotade oss och jag förstod inte varför. Så skulle han förklara hur det skulle vara och hur man skulle bete dig. Det var väl ett av de jobbiga första minnena. 

Julia Dufvenius, 44, kan inte riktigt förstå vad det är hon hör. 

– Det var ju en sån käftsmäll, jag tror att vi alla tappade hakan. Jag tror att vi alla kände med den här lilla pojken, en överlevare.  

Men Dragomir Mrsic beskriver ändå sin pappa som världens bästa – när han inte drack då. 

Dragomir Mrsic syster. Foto: SVT

Sorgen över döda syskonen

Skådespelaren berättar också om sina syskon – sin bror och sin syster som båda är döda. Knarket tog dem. 

Julia Dufvenius säger att det måste vara en sån osannolik sorg, för hela deras familj. 

– Vissa saker är svåra att förklara för mig med ord. Vi hördes typ var och varannan dag, jag och brorsan. Syrran var sjuk en längre tid, sitt beroende och organen slogs ut, svarar Dragomir Mrsic. 

Vid systerns död spelade han in ”Edge och tomorrow” och kunde därför inte ens gå på hennes begravning. 

– Men sen kom det ganska tätt inpå att brorsan dog och pappa dog. 

Nu är det bara mamman som är kvar. 

Dragomir Mrsic berättar att pappan inte ville till sjukhuset 

– Han ville inte hemifrån för han tycker inte om sjukhus. Så kommer jag ihåg då, så kom ambulansen och så fick jag bära ut honom hemifrån och han sa ”nu bär du ut mig sista gången, jag kommer aldrig...”

Dragomir Mrsic pausar, dricker en klunk vatten och tittar bort. 

Han fortsätter att berätta vad hans pappa sa: 

– ”Jag kommer inte komma tillbaks hit och det är det sista jag får se” och så var det också. Det var lite tufft faktiskt. 

För Expressen berättar Dragomir Mrsic varför han väljer att vara så öppen i programmet. 

– Det är känsligt så klart men jag tror att det kan kanske hjälpa andra att få insikt i vissa saker men det är jobbigt och det är känsligt och påfrestande. Men det kan vara skönt också på ett visst sätt. 

Skådespelaren beskriver de senaste fem-sex-sju åren som de tyngsta i sitt liv. 

– Så nu tycker jag att det är på tiden att det släpper lite. Att det ska vara lite mer roliga grejer som sker, säger han i ”Stjärnorna på slottet”. 

Dragomir Mrsic: Kan inte ge upp

Även om livet är jobbigt så kan inte bara Dragomir Mrsic ge upp. 

– Jag kan inte bara kasta in handuken utan jag måste liksom köra på. Betala hyran och sätta mat på bordet till barnen. Man får bearbeta sorgen på något sätt och sen så måste man gå vidare. Det finns inget annat val. 

Måns Möller förstår att Dragomir Mrsic inte alltid kan må bra

– Har man det traumat han har gått igenom så tror jag att man har grymma svackor också. Men jag tror inte han är den som sitter och ältar det. Vi alla har våra demoner, säger han. 

Julia Dufvenius beskriver Dragomirs liv som det mest kontrastrika hon har hört talas om. 

– Hela vägen det är så sjukt inspirerande och hisnande ibland, säger hon. 

Och när det gäller Björn Kjellman, 56, så är han imponerad. 

– Det där att orka fortsätta gå framåt och orka hitta livslusten oavbrutet. Det imponerar på mig, säger han i ”Stjärnorna på slottet”. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.