Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dr Phils förmögenhet – mörka sanningen bakom miljarderna

Dr Phil tillsammans med hustrun Robin McGraw.Foto: ROGER WILLIAMS / STELLA PICTURES UPI
Dr Phil anklagas för både maktmissbruk och sexuella övergrepp.Foto: FAME PICTURES / STELLA PICTURES FAME PICTURES
Dr Phil tillsammans med programledaren Oprah Winfrey.Foto: ALEX J. BERLINER/BEI/REX / ALEX J. BERLINER/BEI/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOA

Med tv-programmet ”Dr. Phil” och bästsäljande böcker har Phil McGraw blivit en av världens bäst betalda tv-personligheter, god för 4,2 miljarder kronor.

Men Dr Phils framgångssaga har kantats av skandaler, anklagelser om sexuella övergrepp och uppgifter om hur hans gäster har utnyttjats för att göra bra tv.

Tidigare i år drabbades Phil McGraw av en stämningsansökan från en missnöjd gäst i programmet, skriver Page Six.

Efter att ha varit återkommande gäst hos Oprah Winfrey i början av 2000-talet tog karriären fart ordentligt för Phil McGraw, när han 2002 fick sitt eget tv-format – ”Dr. Phil”.

Sedan dess är 68-åringen en av världens mest kända tv-profiler, med en trogen miljonpublik till sitt tv-program där han hjälper både kända och okända människor med deras problem.

Och tv-psykologen blir bara mer och mer populär och välbetald för varje år som går. 2017 beräknades hans årliga inkomst till 79 miljoner dollar, ungefär 700 miljoner kronor med dåtidens valutakurs, och Dr Phil ansågs vara god för 3,5 miljarder kronor. Nu två år senare har förmögenheten stigit ytterligare. Enligt Forbes tjänar Phil McGraw nu 95 miljoner dollar per år – 910 miljoner kronor – och är god för 4,2 miljarder kronor.

Men medan den enorma förmögenheten vittnar om stor framgång för Phil McGraw, så har hans uppmärksammande karriär också kantats av skandaler, rykten och anklagelser.

Gästernas grova anklagelser

Så sent som i februari stämdes McGraw av en tidigare gäst i programmet, Josie Goldberg, som menar att hon blivit utnyttjad av programmet när hon inte fått betalt för sin medverkan. Året dessförinnan, 2018, kom tidigare gäster med ännu värre anklagelser mot tv-psykologen. 

Todd Herzog var med i ”Dr. Phil” i egenskap av alkoholist, och skulle få hjälp av McGraw i programmet. Men efter sin medverkan gick han ut och anklagade produktionen för att ha gjort det motsatta – Herzog menar att han blev erbjuden både vodka och ångestdämpande preparatet Xanax inför sin medverkan.

– Jag fattar att det är tv och att de vill visa min smärta, men vad skulle ha hänt om jag hade dött där, sade han i en intervju med Boston Globe.

Efter Herzogs anklagelser var det flera andra som också vittnade om hur programmets personal ska ha ”spelat en roll” i missbrukande gästers jakt på droger. Uppgifterna dementerades sedan av en talesperson för Phil McGraw.

Men det är inte bara produktionen bakom tv-programmet ”Dr. Phil” som har pekats ut för fulspel – även tv-profilen själv har anklagats för att ha ett mörkt förflutet.

Exfruns avslöjanden – tvingades fly

På sociala medier och i tidningar visar Phil McGraw glatt upp ett lyckligt äktenskap med hustrun Robin McGraw, som han har varit gift med sedan 1976, och har två barn tillsammans med. Men innan han träffade sitt livs kärlek var McGraw gift med Deborah Higgins mellan 1970 och 1973.

Exfruns bror Bill Higgins har tidigare avslöjat att Phil McGraw inte ska ha betett sig bra mot sin första fru, och att Deborah Higgins flydde hem till sin bror för att hon var rädd för maken.

– Hon ville inte göra sig illa så hon kom hem till mig och bodde där i två veckor, har Bill Higgins sagt.

Dr Phil själv pratar inte om sin exfru, utan fokuserar alltid på frun Robin McGraw.

Anklagelser om sexuella övergrepp

Det är inte bara exfrun som riktar anklagelser mot tv-profilen – flera tidigare patienter har klivit fram och berättat om sina upplevelser.

2009 var patienten Shirley Dieu med i ”Dr. Phil”, där hon menar att hon utnyttjades sexuellt av tv-profilen. Dieu har berättat hur psykologen ska ha tagit på hennes ena bröst, hållit henne inlåst och tvingat henne att titta på en bild föreställande en naken man.

– Allt jag vill är att den här mannen blir exponerad för vad han gjorde mot mig. Han gjorde mig väldigt, väldigt illa emotionellt, har hon sagt till amerikanska sajten Radar Online.

2016 väcktes ryktena om sexuella övergrepp på nytt, när tidigare patienten Sara Jane Morrison hävdade att hon utsatts av psykologen på åttiotalet.

– Han förde sin hand upp och ner längs insidan av mitt lår, hela vägen upp till trosorna. Han satte handen mellan mina ben. Han tog innanför min blus och rörde mina bröst - han tog ut bröstet ur behån och kysste dem, berättade hon för Radar Online.

Det kom sedan fram att Phil McGraw straffades av psykologsamfundet efter anklagelserna 1988, och övervakades av en annan psykolog i ett år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.