Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dr Phils fasad med hustrun – efter sexskandalerna

Foto: JEFFREY MAYER / STELLA PICTURES JEFFREY MAYER/JTMPHOTOS, INTERNATI
Foto: ROGER WILLIAMS / STELLA PICTURES UPI
Foto: FAME PICTURES / STELLA PICTURES FAME PICTURES
Foto: DAN STEINBERG / AP R-STEINBERG
Foto: ALEX J. BERLINER/BEI/REX / ALEX J. BERLINER/BEI/REX/IBL REX FEATURES [DOWNLOA

Tv-psykologen Phil ”Dr Phil” McGraw har anklagats för att ha utsatt tidigare patienter för sexuella övergrepp, och styra sina anställda med järnhand.

Men Dr Phil har aldrig åtalats för sina påstådda brott – i stället fortsätter han tjäna miljontals dollar varje år, och visar upp en lycklig fasad med hustrun Robin McGraw på sociala medier och i tidningar.

– Han är så romantisk. När vi gick i skolan hade vi bara en liten lägenhet och vi var lika lyckliga då som vi är nu, har Robin McGraw sagt om parets förhållande i en intervju med People.

Psykologen Phil McGraw, 68, blev känd i hela världen som tv-profilen Dr Phil när han blev en återkommande gäst hos Oprah Winfrey. Det dröjde inte länge innan McGraw fick ett eget tv-program – ”Dr Phil” – där han hjälpte gäster med deras problem med relationer, alkohol och ångest.

Tv-profilen målades upp som ett allvetande helgon av många tittare, och har tjänat miljarder kronor på sitt tv-program och efterföljande böcker. Men Dr Phil har under framgången också mötts av mörka anklagelser om sexuella övergrepp, och hur han ska ha misskött sin personal.

2009 kom den första anklagelsen om sexuella övergrepp mot Phil McGraw, när patienten Shirley Dieu klev fram och berättade hur hon ska ha behandlats av tv-psykologen efter en inspelning av ”Dr Phil”. Dieu menar att psykologen ska ha hållit henne inlåst, tagit på hennes vänstra bröst, lurat henne och tvingat patienten att titta på en bild föreställande en naken man.

– Allt jag vill är att den här mannen blir exponerad för vad han gjorde mot mig. Han gjorde mig väldigt, väldigt illa emotionellt, berättade hon efter händelsen för amerikanska sajten Radar online, och hävdade samtidigt att han ska ha frihetsberövat henne i ett hus med höga staket.

Nya anklagelser dök upp – fortsatte att tjäna miljoner

Några år senare dök nya anklagelser upp mot Dr Phil. Hans tidigare patient Sara Jane Morrison anklagade psykologen för att ha utsatt henne för sexuella övergrepp i början av hans karriär som psykolog.

– Han förde sin hand upp och ner längs insidan av mitt lår, hela vägen upp till trosorna. Han satte handen mellan mina ben. Han tog innanför min blus och rörde mina bröst - han tog ut bröstet ur behån och kysste dem, berättade hon för Radar online 2016.

Men trots de tidigare anklagelserna om sexuella övergrepp så kom Phil McGraw inte upp under metoo-rörelsens framfart hösten 2017, och tv-psykologen har kunnat fortsätta tjäna miljontals kronor varje år på sitt tv-program.

Hustrun Robin McGraw, som psykologen har varit gift med sedan 1976, stöttar sin make öppet och ofta, både i tidningar och på sociala medier.

– Han är så romantisk. När vi gick i skolan hade vi bara en liten lägenhet och vi var lika lyckliga då som vi är nu, har Robin McGraw sagt om parets förhållande i en intervju med People.

Exfrun berättar: Flydde från hemmet

Men Phil McGraws första fru, Deborah Higgins, har gett en annan bild av hur tv-psykologen var att leva med när de var gifta 1970-1973.

Exfruns bror Bill Higgins har berättat hur Phil McGraw betedde sig mot sin första fru. Higgins säger att Deborah en gång flydde hem till honom för att hon behövde skydd.

– Hon ville inte göra sig illa så hon kom hem till mig och bodde där i två veckor, har han sagt.

Det är inte bara Dr Phils beteende med kvinnor som har diskuterats och kritiserats. När tv-psykologen, som alltså är god för miljarder och har byggt ett stort affärsimperium kring sitt namn, valde att skära ner på sina anställdas löner så höjdes det på ögonbrynen. Precis kring jul förra året fick de anställda veta att de får mindre lön.

Nedskärda löner är inte den enda konflikten McGraw haft med sina anställda. När han 2016 misstänkte att någon anställd hade läckt känslig information till medierna så ska han enligt uppgifter låst in sig i ett rum, vaktat av säkerhetspersonal, med 300 stycken anställda. Där ska han berättat om sina misstänksamma anklagelser. 

Enligt stämningsansökan ska McGraw ha hotat de anställa genom att säga ”om ni jävlas med mig, jävlas jag med er.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.