Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dr Mounas dramatiska start på livet: ”Omringad av död”

Dr Mouna Esmaeilzadeh är en av fem kvinnor i nya realityserien ”Svenska powerkvinnor”.
Foto: OLLE SPORRONG
För Expresen berättar hon om sina första dramatiska levnadsår.
Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL
Hela gänget i ”Svenska powerkvinnor”.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES/ROBERT EKLUND ROBERT EKLUND

Mouna Esmaeilzadeh, även känd som Doktor Mouna, är en av de som nu syns i nya realityserien ”Svenska powerkvinnor”.

För Expressen berättar hon om programmet – och om hur hennes dramatiska start på livet i Iran har påverkat henne. 

– Jag har varit så omringad av död när jag var yngre och när jag var barn, så jag blev lite besatt av livet och konsten att leva.

Läkaren, hjärnforskaren och entreprenören Mouna Esmaeilzadeh har blivit en välkänd profil i TV4:s ”Nyhetsmorgon”. När hon nu går in i ”Svenska powerkvinnor” gör hon det med en på flera sätt annorlunda bakgrund än de andra kvinnorna i programmet.

Född i Irans huvudstad Teheran med politiskt aktiva föräldrar ställdes tillvaron på sin spets. 

– De brann för demokrati och ville revolutionera världen och se till att människor får samma rättigheter som man har här i Sverige. Och det var inte så populärt. Så de var på svarta listan och det var en väldigt turbulent tid, många av våra vänner blev arresterade och avrättade.

Under sina första tre levnadsår levde tv-läkaren på flykt tillsammans med sin familj.

– Det var människor som vi inte kände som öppnade sina dörrar för oss och helt enkelt gömde oss i tre års tid tills det blev ohållbart. Så vi flydde landet, en ganska dramatisk flykt. Och nu sitter vi här och det är faktiskt ett mirakel att jag överhuvudtaget är här i dag.

”Reality är inte min grej”

I dag är Dr. Mouna en hårt arbetande entreprenör och en välkänd tv-profil – men i ”Svenska powerkvinnor” har hon ändå valt att dra vissa gränser för vad hon vill visa upp.

– Reality är definitivt inte min grej. Och på ett sätt är det här tv som jag inte alls är van vid. Jag valt att dela med mig av en del personliga saker men mitt privatliv och mina barn håller jag borta från det här.

”Helt absurt”

Hon berättar hur hon först även tvekade till sin roll i ”Nyhetsmorgon”, men hur hon sedan insåg vilken plattform det var för att faktiskt sprida kunskap – något hon hoppas kunna göra även i nya realityserien:

– Jag hoppas kunna inspirera en bredare grupp och framför allt yngre tjejer till att välja mer vetenskap och teknologi och att se att framtiden är ljus.

– Jag tror att väldigt många i dag lever med framtidsångest och det är egentligen helt absurt. För vi lever i den absolut bästa tiden någonsin och jag hoppas kunna inspirera framför allt yngre till att förstå det, tillägger hon.


De är med i ”Svenska powerkvinnor”

Camilla Läckberg, 47, författare & entreprenör

Kristina ”Keyyo” Petrushina, 24, komiker & programledare

Antonija Mandir, 25, influencer & youtuber

Laila Bagge, 48, programledare & entreprenör

Mouna Esmaeilzadeh, 41, läkare, hjärnforskare & entreprenör

Många känner igen Mouna Esmaeilzadeh från Nyhetsmorgon

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.