Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dotterns sista möte med Bibi Andersson

Bibi Andersson dog i söndags. Foto: LARS LINDQVIST / DN / TT / DN TT NYHETSBYRÅN
Hon blev 83 år gammal. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Bibi Andersson dog i söndags vid 83 års ålder.

Nu hyllas den svenska skådespelaren över hela världen.

För Expressen berättar dottern Jenny Grede-Dahlstrand om det sista mötet med mamman, vännernas stöd och hur hon gläds åt all den kärlek som strömmar mot Bibi Andersson.

– Jag blir otroligt glad av att hon var så uppskattad, och att hon uppenbarligen betydde mycket för människor.

För tio år sedan drabbades Bibi Andersson, en av Sveriges genom tiderna mest älskade och meriterade skådespelare, av en massiv stroke. Då bodde hon i södra Frankrike, men efter stroken vårdades hon permanent på ett sjukhem i Stockholm.

Dottern Jenny Grede-Dahlstrand , 48, bor i North Carolina i USA, men flög med sin familj till Sverige i helgen efter att läkarna konstaterat att Bibi Andersson blivit sämre.

De fick aldrig möjligheten till ett riktigt farväl, och Jenny Grede-Dahlstrand förklarade i söndags i Expressen:

– Tyvärr hann vi inte riktigt fram innan hon avled. Vi visste ju att det kanske inte var så långt kvar.

Bibi Andersson hyllas nu över hela världen. De trofasta vännerna och familjen ställde upp för henne in i det sista. Foto: PETTER OFTEDAL / TT / EXPRESSEN TT NYHETSBYRÅN
Bibi Andersson tillsammans med Ingmar Bergman 1988. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

Dottern rörd av uppskattningen

När Expressen på måndagen åter pratar med Jenny Grede-Dahlstrand är hon rörd av all den uppskattning som nu visas hennes mamma.

– Det är fantastiskt att uppleva detta. För mig, som ju kände henne från en privat sida så att säga, blir det en insikt om den betydelse hon hade i många människors liv, säger Jenny Grede-Dahlstrand.

Hon berättar att Bibi Andersson drog sig undan från offentligheten efter stroken, men att det inte hindrade kolleger och vänner att besöka henne på sjukhemmet.

– Hon blev sämre de sista åren, men i början kände hon igen folk. Vi firade hennes födelsedag och då var hon jätteglad, och man märkte att hon trots allt kunde delta.

Bibi Andersson tillsammans med Liv Ullmann och Ingmar Bergman. Foto: TORBJÖRN ANDERSSON

Många och trofasta vänner

Efter stroken fick Bibi Andersson allt svårare att se och kunde inte heller kommunicera, så hennes värld blev, enligt dottern, väldigt begränsad. Ändå gick det att då och då vidga den.

– Framför allt när det var gamla, trofasta vänner som besökte henne, märkte man att hon visste vilka alla var. Och även om hon inte kunde säga mycket var hon med då. Man kunde se på henne att hon var glad när man berättade något trevligt, och ledsen när man nämnde något mindre roligt.

Hur yttrande sig vännernas besök?

– De sjöng för henne, de läste böcker för henne. Framför allt Gabriel (Mora Baeza, maken) och Gerd (Andersson, systern) var jämt på sjukhemmet. När jag var där brukade jag läsa nyheter från världen för henne. Och läste man något hon tyckte var roligt, så skrattade hon högt.

– Jag tycker det är underbart att så många vänner besökte henne hela tiden, trots att hon var sjuk i tio års tid. Hon var aldrig ensam.

– När hon avled hade hon Gabriel vid sin sida, och Gerd var på väg. Det fanns signaler som gjorde att man visste att det var dags. 

Bibi Anderssons dotter Jenny Grede-Dahlstrand. Foto: PRIVAT

När var ditt sista möte med din mor?

– Det var i somras när vi var hemma. I övrigt vill jag inte berätta något mer om det mötet.

Om Bibi Andersson fått ta del av all den kärlek som nu strömmar mot henne – vad hade hon sagt?

– Hon hade naturligtvis blivit otroligt glad. Och väldigt rörd. Jag hoppas att hon sitter i sin himmel och nås av allt det här.

Vill se begravningen som en ljus stund

Under måndagen började Jenny Grede-Dahlstrand att förbereda Bibi Anderssons begravning. Dottern väljer att se på den som en kommande ljus stund.

– Jag hoppas att man kan använda begravningen till att faktiskt minnas det som var levande med en människa, och inte hur det slutade. Jag vet att min mamma vill bli ihågkommen som varande vid liv, inte död.