Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dotterns öppna brev – efter Arne Weises död

Arne Weise har gått bort – blev 89 år gammal.
Arne Weise blev 89 år gammal.Foto: KARIN TÖRNBLOM/IBL
Pappa Arne och dottern Marie-Louise vid flygeln.Foto: Privat
Arne och Marie-Louise vid pianot 1966.Foto: SJÖBERG BILD

För tre dagar sedan meddelade anhöriga att den folkkära tv-profilen Arne Weise har gått ur tiden.

Nu hyllar dottern Marie-Louise Weise sin pappa i ett öppet brev.

”Jag hälsade på pappa två dagar innan han dog”, skriver hon och berättar om Weises kamp tidigare under livet:

”Pappa var begåvad. Jag tror inte riktigt han förstod hur pass. Istället kämpade han med sin ångest att inte duga”.

Den 25 september avled Arne Weise. Han blev 89 år gammal.

”Idag på eftermiddagen sa vi farväl till vår älskade pappa när han lugnt och stilla somnade in i sin säng”, skrev hans son Andreas Weise på Instagram. 

Även Agnetha Malmberg, mamma till sångaren Andreas Weise, berättade för Expressen om sitt sista möte:

– Jag sa inte farväl. Jag sa ”Vi ses i morgon”.

Nu berättar dottern, Marie-Louise Weise från Arnes tidigare äktenskap, om sin avlidna far i ett öppet brev till Expressen. Hon skriver att hon hälsade på sin pappa två dagar innan han dog och att han var ”mycket märkt av åldrandet”.

Marie-Louise Weise håller tal på sin pappas födelsedagskalas 2015, då Arne Weise fyllde 85 år.Foto: EERO HANNUKAINEN/IBL
Marie-Louise Weise och pappa Arne på Arne Weises 85-årsfest.Foto: JARI KANTOLA/STELLA PICTURES

”Kändislivet hade ett pris”

Hon beskriver hur kändisskapet påverkade både Arne och resten av familjen. Pappan förstod, enligt Marie-Louise, aldrig hur begåvad han var och fylldes i stället med prestationsångest:

”Pappa var begåvad. Jag tror inte riktigt han förstod hur pass. Istället kämpade han med sin ångest att inte duga. Som barn minns jag mammas lugnande ord och att hon då och då lade pappa i ett varmt bad. Kändislivet hade ett pris. För honom. Och även för oss”.

Marie-Louise lyfter också fram hur hennes egen mamma stöttade Arne Weise i den karriär som blev så lyckosam. 

”De var gifta i 19 år, och då mamma dog, var det som om pappa insåg hur viktig hon hade varit”.

”Han var glädje, han var svårmod”

Att Arne Weise var betydligt mer än den tv-personlighet som svenska folket lärde känna lägger Marie-Louise extra tyngd vid.

”Pappa var så mycket mer än en mysfaktor. Eller egentligen var han allt annat än det. Han var glädje, han var svårmod, han var envis och han var oerhört barnslig.  Han älskade godis, sig själv och att få vara i centrum”.

Marie-Louise beskriver slutet som fint. Hon hann ta farväl och säga ”jag älskar dig” samt att hon skulle ringa snart. Systern hennes äldsta son var där bara någon timme innan Arne avled, berättar Marie-Louise.

Hon beskriver hur viktigt det är för de äldsta i barnaskaran att få berätta om sin älskade pappa:

”Vi som har levt i skuggan av vår pappa i över ett halvt sekel.”

I slutet av det öppna brevet vandrar Marie-Louise tillbaka längs minnenas allé. Hon berättar om kändisfesterna i villan i Enebyberg, pappans dans i vardagsrummet och den fantastiska värdinnan som var hans hustru.

Det var Lasse Bagge, Nils Erik Bæhrendtz och andra Tv-rävar. Vi är del av en epok, som med pappa, går i graven. Det är sorgligt och ofattbart. Men tiden innan han gav sig av – hann vi mötas. På riktigt”, avslutar Marie-Louise Weise.

Läs hela brevet i sin helhet

Jag hälsade på pappa två dagar innan han dog. Då satt jag i hans älsklingsfåtölj och han själv låg i sängen. Han var mycket märkt av åldrandet. Jag satt och sjöng hans låtar, samtidigt som hans cd spelade i bakgrunden. Pappa hade svårt att finna orden men han älskade varje ton och när en av sångerna var slut utbrast han: Jävlar vad begåvad jag är. Det var pappa.

 

Pappa var begåvad. Jag tror inte riktigt han förstod hur pass. Istället kämpade han med sin ångest att inte duga. Som barn minns jag mammas lugnande ord och att hon då och då lade pappa i ett varmt bad. Kändislivet hade ett pris. För honom. Och även för oss.

 

Mamma stöttade honom i den karriär, som blev så lyckosam. De var gifta i 19 år, och då mamma dog, var det som om pappa insåg hur viktigt hon hade varit. På första bänk placerade han sig, som om tiden mellan då och nu aldrig existerat.

 

Den bild av vår pappa, den som media gett och ger, är endimensionell. Såklart.

Pappa var så mycket mer än en mysfaktor. Eller egentligen var han allt annat än det.

Han var glädje, han var svårmod, han var envis och han var oerhört barnslig.  Han älskade godis, sig själv och att få vara i centrum.

 

Slutet var fint.

 

Jag hann säga hej då, jag älskar dig och att jag ringer snart.

Min syster och hennes äldsta son, var med pappa bara någon timme innan han dog.

Även de fick ett fint farväl.

 

Varför vi uttalar oss nu kändes helt plötsligt nödvändigt. Efter att hans exfru uttalade sig kände vi att det vore mycket konstigt att vi, som är hans äldsta barn, inget säger.

Vi som har levt i skuggan av vår pappa i över ett halvt sekel.

 

Vi har varit med från den tiden han blev känd. Vi träffade de gamla rävarna. Festerna var många i villan i Enebyberg. Mamma var en fantastisk värdinna, medan pappa svängde runt på mattan i vardagsrummet till tonerna av Frank Sinatra eller Demis Roussos, samtidigt som han väntade in gästerna. Det var Lasse Bagge, Nils Erik Bæhrendtz och andra Tv-rävar. Vi är del av en epok, som med pappa, går i graven. Det är sorgligt och ofattbart. Men tiden innan han gav sig av – hann vi mötas. På riktigt.

 

Marie-Louise Weise, dotter

Arne har sju barnbarn varav det äldsta är 34 år.

Dessutom har han ett barnbarnsbarn, Olivia 3,5 år.

Hela familjen hemma i vardagsrummet på 60-talet. Arne, döttrarna Marie-Louise och Madeleine, frun Els-Marie, samt sonen Mikael.Foto: SJÖBERG BILD
Arne Weise på sitt 80-årskalas 2010 med barnen Mikael, Madeleine, Anna, Marie-Louise och Andreas.Foto: STELLA PICTURES
Hanna Stjärne om Arne Weises död: ”Jag bär med mig hans röst”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.