Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dotters klimatångest: ”Blir nästan gråtfärdig”

Johanna "Dotter" Jansson om budskapet i låten – ”Blir förbannad på det vi gör”
Dotter har länge haft ångest över klimatet
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dotter, med låten Little Tot, under repetitionerna inför deltävling 2.
Foto: Stina Stjernkvist/SVT / SVT

Dotter, 33, gör sin tredje medverkan i ”Melodifestivalen” med ett tydligt budskap till barn: bli inte som vuxna.
Artisten, som haft klimatångest sedan barnsben, ställer upp i andra deltävlingen med låten ”Little Tot”. 

– Man blir förbannad på det vi gör, säger hon.   

Under lördagens delfinal i ”Melodifestivalen” medverkar Johanna ”Dotter” Jansson, 33, med låten ”Little Tot”. Låten riktar ett tydligt budskap till barn, och framför allt sina framtida barn, om att inte bli som vuxna i dag.

– Jag tror definitivt att de som växer upp nu kommer tänka ännu mer på miljöförstöring och allt som vi gör som får oss att må dåligt, säger hon. 

Dotter menar att hon haft klimatångest sedan hon var barn, och försökt att komma på olika sätt att minska sin påverkan på miljön. 

– När jag var tio år så tänkte jag liksom ''kan vi inte driva bilar som på magnetism i stället?''. Jag har alltid haft sådana tankar, hur kan vi göra saker bättre för miljön?, säger artisten. 

– Allting vi gör drabbar ju egentligen människan, inte jordklotet. Om mänskligheten dör ut så läker ju jordklotet jättesnabbt.

Blir gråtfärdig

Hon blir tårögd när hon pratar om miljön och sina framtida barn. 

– Ibland när jag lyssnar på låten blir jag väldigt emotionell, jag blir nästan gråtfärdig. För de blir så arga nu barnen, som Greta exempelvis. Jag känner det med, man blir förbannad på det vi gör. 

Dotter under repetitionerna inför deltävling 2 av ”Melodifestivalen”
Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Vad är det som gör dig rörd? 

– Jag tänkte när jag var liten ”hur ska det bli när vi blir stora”? Jag tror nästan alla kommer att drabbas av cancer för att vi utsätts för så mycket strålning, kemikalier, allt möjligt skit i det vi äter. Det är skrämmande. 

– Det handlar låten om, att bli mer medveten om sitt ego. Man är ju egoistisk om man skaffar barn, men det är ju något vi alla vill ha. Jag vill ha barn! säger hon. 

Pojkvännen Dino Medanhodzic, 34, har varit med och skrivit ”Little Tot”. De har varit tillsammans i mer än tio år och har länge funderat kring att skaffa barn.

– Jag har alltid känt att jag vill ha egna barn, men jag har alltid varit öppen för adoption också. Det är egentligen det bästa man kan göra. Men egot som man drivs av känner väl någonstans att jag vill ha mina egna barn, det är hemskt men det är så vi människor är, säger Dotter. 

Paret är förlovade och hade pratat om att gifta sig i somras, men pandemin sköt upp planerna. 

– I och med med corona så känns det som att det inte är någon idé. Man vet inte när det öppnas upp så det går inte att sätta något datum, sedan har vi inte kunnat spara till något bröllop, säger hon. 

Debutantens knep på scenen: ”Lite pyro”

Frida Green som går ut som nummer fyra på lördag berättar nu om vad vi kommer att få se på scenen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.