Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dorsins pik till ”Solsidan”- kollegorna: ”De är askgrå”

Solsidan gör comeback – nu berättar Felix Herngren
Henrik Dorsin är aktuell som Ove Sundberg i den nya säsongen av ”Solsidan”.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Henrik Dorsin och Malin Cederbladh som Ove och Anette Sundberg.Foto: TV4
Henrik Dorsin som Ove Sundberg i nya säsongen.Foto: TV4
Pressbild inför tredje säsongen 2012.Foto: FOTO: MORGAN NORMAN/SÖDERBERG A / Foto: Morgan Norman/Söderberg Agentur/TV4

Ove Sundberg gjorde honom känd.

Med de nya säsongerna av ”Solsidan” hoppas Henrik Dorsin kunna ge en förklaring till varför hans rollfigur är som han är.

Det här är vad skådespelaren vill utforska.

Rollen som Ove Sundberg i ”Solsidan” gjorde Henrik Dorsin, 41, känd i lägenheter, hus och stugor. 

I och med att TV4 och C More beställt tre nya säsonger av serien ser skådespelaren nu en möjlighet att kunna berätta mer om rollfiguren vars sociala skruvar helt saknas. 

Men riktigt där är ”Solsidan” inte än.

I den sjätte säsongen, som nu har börjat rulla på TV4 och C More, finns ett avsnitt som koncentrerar majoriteten av handlingen kring Ove och Anette Sundberg.  

Dorsin om Ove och Anettes egen historia

Spännande så klart, och något som senare, kanske och förhoppningsvis, kan öppna för flera pusselbitar till varför Ove Sundberg faktiskt är som han är. 

- Från början var ju Ove och Anette bifigurer som inte var med i varje avsnitt och jag och Malin (Cederbladh, spelar Anette) ingick inte i huvudensemblen. Det var väl i och med långfilmen som man började skrapa på ytan och lät dem ha en egen historia.

 I de nya avsnitten finns en tematik om åldrande. När det gäller Ove så känns det som att han aldrig åldras och att han var gubbe redan från början. 

- Ja, och när jag får frågan vad jag har för likheter med Ove, så är det just det: jag har inte åldras på samma sätt. Titta Felix Herngren och Johan Rheborg, de är askgrå nuförtiden, medan jag behåller den här rödlätta, uppsvällda… 

Ungdomliga gubbigheten?

- Precis, en ungdomlig gubbighet. Vi möts på mitten någonstans, jag och de andra. 

Kan du inte känna att du vill berätta mer om Oves känsloliv. Det måste ju, tänker jag, finnas något djupt tragiskt som har hänt honom någon gång?

- Det jag har tänkt är att Ove inte är en rollfigur som utvecklas. Precis som Helan och Halvan kan sätta honom i situationer där han får förhålla sig till den. 

- Så man kan utsätta Ove för prövningar, och där skulle jag faktiskt vilja utforska mer om Oves familj och bakgrund. Jag tror och tänker mig att det finns ett väldigt framgångsrikt syskon, som bor i USA. En dominerade far…

 Definitivt. 

- Eller hur? En sådan som sjöng snapsvisor vid matbordet och kanske inte var så himla trevlig. En patriark, som Ove försöker efterlikna, men det funkar inte.

Något mer du vill tillägga?

– När jag ska tillägga något i allmänhet har jag alltid sagt att ”Jönssonligan”-filmerna måste släppas på blu-ray, men nu har de släppt ”Jönssonligan”-filmerna på blu-ray, så nu har jag inget…

Då finns det inget mer att tillägga?

– Exakt. Vad mer kan en man önska sig?

Vilken är din favorit?

– ”Jönssonligan får guldfeber”. Vilken är din?

”Mallorca”, kanske för att det är den jag har sett flest gånger.

– När är du född?

1982.

– Då är det inte konstigt. Jag är född 1977, så jag var ungefär lika gammal när jag såg ”Guldfeber” som du var när du såg ”Mallorca”. Det är det som man fick med sig som gäller.

Henrik Dorsin: ”Jag är fruktansvärt lat”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.