Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dominikas sanning bakom avklädda bilden

Dominika Peczynski fotograferade med en nästan sju meter lång orm i fotografen Caroline Roosmarks jubileumskalender "Sagolika kvinnor 2019". Foto: Caroline Roosmark
Dominika Peczynski. Foto: /IBL / /IBL
Sara Danius pryder omslaget till fotografen Caroline Roosmarks kalender "Sagolika kvinnor 2019". Foto: Caroline Roosmark

Dominika Peczynski utmanade ödet när hon iklädd trosa och en nätpytonorm poserade för fotografen Caroline Roosmark. 

Nu berättar hon detaljerna under fotosessionen, som slutade med rinnande blod.

– Jag var mer uppspelt än panikslagen, säger Dominika Peczynski.

Iklädd en orm pryder Dominika Peczynski augustimånad i fotografen Caroline Roosmarks "Sagolika kvinnor 2019" – en hyllningskalender till metoo-rörelsen.

– Det var väldigt obehagligt. Ormen rörde sig hela tiden, och man kände sig fullständigt maktlös inför ormens muskelstyrka, berättar Dominika Peczynski och fortsätter:

– Den kunde döda en om den fick en sådan impuls.

Fotot är en parafras på en 1800-talsmålning föreställande Lilith inslingrad i en orm.  Enligt judisk mytologi var Lilith Adams första fru och symboliserar den starka och självständiga kvinnan. Att porträttera den mytologiska figuren var Dominikas idé – som själv är judinna.

 

LÄS MER: Dominika Peczynskis lycka: ”Nu ska vi dansa och hålla tal” 

 

För att få till den rätta känslan krävdes en "fotogenisk orm". Efter att sökt med ljus och lyckta hittade Caroline Roosmark till slut den perfekta reptilen – nätpytonormen Geisha.

– Geisha är en av världens längsta ormar i förvar, hon är runt 6,5 meter lång, säger fotografen Caroline Roosmark, som själv är ormrädd, och fortsätter:

– Jag ringde Dominika dagen innan och frågade igen om hon är hundra på att hon kan göra detta. Man kan ju typ dö, men hon svarade "det är klart att vi kör".

Caroline Roosmark: ”Det rann blod”

Fotot på Dominika iklädd en 6,5 meter lång orm är taget en höst för några år sedan i Hagaparken i Stockholm.

– Det var väldigt kallt. Folk stannade och tittade, för det gör man om det står en kvinna med en jätteorm på sig i parken, minns Dominika Peczynski.

Sessionen tog över en timme och på plats fanns personal redo att hugga in ifall ormen skulle gå till attack. I originalbilden står det flera män runtom Dominika, som sedan retuscherades bort i den slutliga versionen.

https://www.instagram.com/p/Bq7D_AxH9-3/

Fotografen Caroline Roosmark beskriver fotograferingen som "dramatisk". 

– De var fyra män som bar dit ormen, dom klarade inte av det och tappade henne och hon började ringla.

Efter en skakig början sattes ormen på Dominikas kropp, och Caroline satte igång för att få till den perfekta bilden. 

Men nervositeten låg i luften.

– Jag frågade ägaren "vad gör vi om någonting händer?" Då visade han en jättestor kniv och svarade att "det är bara att döda henne". Men det var det sista han ville, han älskade den där ormen, säger Caroline Roosmark och fortsätter:

– När vi var klara högg ormen ägaren i armen. Det var som att sätta på en kran – det rann blod, Dominika vrålade efter ambulans och det var fullständig kaos. Men ägaren var så lugn, seriös och metodisk så jag kände mig aldrig orolig.

 

LÄS MER: Hatet mot Dominika efter bröllopsresan 

 

Efter fotograferingen var både Dominika och Caroline lättade att det, trots dramatiken, gått vägen. Men varken fotografen eller modellen fick mersmak för att i framtiden arbeta mer med ormar.

– Jag har haft mitt med ormarna nu så det räcker och blir över. Det var den mest utmanande fotograferingen jag varit med på, säger Dominika Peczynski.

Jubileumskalender med metoo-tema

Sedan 2004 har fotografen Caroline Roosmark årligen porträtterat kända ansikten för sin kalender. I nästa års kalender hyllar hon metoo-rörelsen genom att ge ut en jubileumskalender som porträtterar enbart kvinnor med titeln "Sagolika kvinnor 2019".

Projektet är till stöd för artisten Nanne Grönvalls stiftelse Nanne Network (för barn i utsatthet) och Fryshusets verksamhet ”Barn till ensamma mammor”.

 

LÄS MER om Caroline Roosmarks kalenderprojekt här 

 

Den specialutgivna metoo-kalendern innehåller även bilder på bland annat Sara Danius, Lisa Nilsson, Pernilla Wahlgren, Happy Jankell och Anja Pärson. 

Journalisten och författaren Åsa Mattsson har skrivit texterna i kalendern.