Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömdes för rån – det gjorde Dragomir Mrsic med bytet

Skådespelaren rånade en värdetransport 1990.
Dragomir Mrsic öppnar upp om det omtalade rånet 1990.
Foto: SVT

Dragomir Mrsic har tidigare duckat frågor om vad som egentligen hände med rånbytet efter kuppen mot Gotabanken i Stockholm 1990 – efter vilken skådespelaren dömdes till fängelse.

Men i ”Skavlan” avslöjar Dragomir Mrsic vad som hände med pengarna. 

Från den kriminella världen till att stå på röda mattan med Tom Cruise – efter sin roll i ”Edge of tomorrow ” – och en rad andra stjärnor.

Det är verkligheten för skådespelaren Dragomir Mrsic, 52, känd som bland annat torpeden Mrado i filmerna ”Snabba cash” men på senare år även i tv-serien ”Bonusfamiljen”.

1990 dömdes skådespelaren till tre år och sex månaders fängelse för ett väpnat rån mot Gotabanken i Stockholm. Under rånet gick två maskerade män till attack mot två kvinnor som körde en värdetransport. Den ena kvinnan slogs i ansiktet, den andra kastades till marken.

– Jag sökte jobb, fick inga jobb, behövde pengar för att leva som alla andra. Då såg väl det som ett sätt att överleva på, har Dragomir Mrsic tidigare berättat i ”Stjärnorna på slottet” i SVT.

– Vi planerade och gjorde ett av världens största rån i historien. Min roll var att jag skulle köra bilen och de andra killarna tog pengarna, fortsatte han.

”Jag åkte jorden runt”

I fredagens avsnitt av ”Skavlan” berättar Dragomir Mrsic närmare om rånbytet.

Enligt Dragomir Mrsic var bytet drygt 930 miljoner kronor i värdepapper – samt cirka en miljon i kontanter.

Dragomir Mrsic har tidigare inte velat kommentera vad som hände med pengarna.

– Jag har fått jättemånga förfrågningar, både tv-program och annat, att prata om den kuppen, jag har aldrig velat det. Det är inte någonting som jag är stolt över, det är lätt att det glorifieras om man pratar om det, förklarade han i ”Stjärnorna på slottet”.

Men i ”Skavlan” berättar Dragomir Mrsic.

– Jag åkte jorden runt, åkte till Los Angeles och skejtade, till Brasilien. Det var miljonen, säger Dragomir Mrsic om vad han gjorde för pengarna.

Dragomir Mrsic i ”Skavlan”
Foto: SVT

Så sålde man värdepapperen

Det har tidigare rapporterats om att rånbytet främst utgjordes av värdepapper, statsobligationer och checkar, vilka ska ha varit spärrade efter rånet. Men det stämmer inte, hävdar Dragomir Mrsic i ”Skavlan”.

– Värdepapperna gömde vi, sedan tog vi fram dem. Det har jag aldrig sagt men eftersom jag är hos dig Skavlan kan jag vara lite mer öppen, säger han, och fortsätter:

– De gick faktisk att använda. De har skrivit att de kunde spärra dem men det var bara skitsnack. Det var obligationer, de dök upp i USA, Schweiz, ja lite över hela världen, för de kunde man sälja för typ tio procent. Så 20 miljoner fick du två miljoner för.

I ”Klassfesten” i TV4 har Dragomir Mrsic tidigare berättat om hur han lyckades ta sig ur kriminaliteten.

– Jag har haft idrotten och har hållit mig borta från knark. När jag fick familjen för 17 år sedan började jag tänka om ordentligt, då går det inte att ha fötterna i två läger så då tog jag mig i kragen och började plugga igen. Det är klart jag har känt ansvar, ju äldre man blivit desto mer har man förstått det och tagit det, sa skådespelaren då.

”Bonusfamiljen är en av de bästa svenska serierna någonsin” 

Recensent Mattias Bergqvistom beslutet i nya säsongen av succéserien som tittarna reagerar på.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.