Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dömd rappare spelade in musikvideo i rättssal

Svenska succérapparna dömda för grova brott
Z.E har bland annat tilldelats pris under P3-guld
Foto: ADAM IHSE/TT / TT NYHETSBYRÅN
Z.E poserar med skjutvapen och rånarluvor i sina tidigare musikvideos.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANNE ÅKESSON

I sina musikvideor poserar han med skjutvapen och rånarluvor. 

Nu har kända rapparen Z.E spelat in sin nya musikvideo – i Södertörns tingsrätt med advokater som statister. 

– Det är klart att jag blir bestört. Om det är så att det deltar advokater, som är medlemmar i advokatsamfundet, i det här typen av sammanhang så blir jag väldigt besviken och djupt bekymrad, säger domstolschefen Eva-Lena Norgren till Aftonbladet.

En ny våg av svenska rappare har tagit över topplistor och prisgalor – med stenhård förortsromantik, videor fyllda med vapen och pengar och texter som refererar till våldsbrott och droger. En av dem är den kända rapparen Z.E.

Z.E:s stora hit ”Positiv” har spelats runt 15 miljoner gånger på Spotify och över 4 miljoner gånger på Youtube. I låttexten rappar han: ”Svensk lag, det är inte något jag föredrar”.

Versen fortsätter:

”Musik är kamouflage, kolla mitt bagage

Svårt att bryta barriären, råna guldaffären eller hiphopkarriären

Min vänstra hand, den har pennan – högra har geväret”

I den tillhörande musikvideon åker Z.E båt och poserar med vapen.

Nu har artisten spelat in en ny musikvideo – i Södertörns tingsrätt. 

Domstolschefen: ”Ska inte äga rum här”

Enligt Aftonbladet genomfördes inspelningen i en rättssal fredagen den 4 oktober. Personer ska ha stått på borden och ordningsvakter ska ha reagerat starkt.  

– Om det finns innehåll i den här videon som väcker anstöt i relationen till domstolen, så är det självklart helt oacceptabelt. Den här typen av inspelningar ska inte äga rum här, då det finns risk att förtroendet för domstolen tar skada, säger domstolschefen Eva-Lena Norgren till Aftonbladet. 

Men förfrågan om musikvideoinspelningen ska ha kommit redan muntligen i december via en advokat som har gott rykte och som brukar förekomma i domstolen i olika roller, enligt Eva-Lena Norgren. 

– Jag fick även information om att fler advokater skulle delta i det här rättegångsspelet och de fick ett positivt besked från oss, säger hon till Aftonbladet. 

Z.E heter egentligen Jozef Wojciechowicz. Han är 24 år och uppvuxen Tensta i västra Stockholm. I intervjuer har han berättat att han tidigt såg sig som livsstilskriminell. Han är tidigare dömd för för bland annat grov stöld och narkotikabrott i flera fall.

Advokater deltog som statister

Advokatbyrån Block advokater har delat med sig av en bild där de poserar med Z.E i Södertörns tingsrätt.

”Bastling & Partners, Olsson Lilja Advokater och BLOCK agerar statister i stjärnskottet Z.E:s nya musikvideo”, står det till bilden. 

Eva-Lena Norgren tycker inte att det känns helt okej och vill nu ändra rutinerna. Tidigare har det inte funnits några rutiner men nu vill hon att man måste komma med en skriftlig ansökan där hon själv ska fatta beslutet. 

– Det är klart att jag blir bestört. Om det är så att det deltar advokater, som är medlemmar i advokatsamfundet, i det här typen av sammanhang så blir jag väldigt besviken och djupt bekymrad, säger Eva-Lena Norgren till Aftonbladet. 

https://www.instagram.com/p/B3M2rtXitOX/?utm_source=ig_web_copy_link

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.