Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dom efter grova rånet mot Hollywoodfrun Isabel Adrian

Isabel Adrian
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Tre män överföll, slet och slog Isabel Adrian – för att sen råna henne på föremål för närmare en miljon kronor, enligt åtalet.

Ännu fler män ska ha varit med vid planeringen.

– Jag hann tänka ”fan, nu dör jag”, har Hollywoodfrun sagt i rätten.

Nu faller domen i Stockholms tingsrätt: Alla tre åtalade får fängelse.

Hollywoodfrun får 597 224 kronor i skadestånd.

Hollywoodfrun Isabel Adrian, 41, blev den 1 februari i år överfallen i garaget på lyxhotellet Hilton på Södermalm i Stockholm. Där blev hon slagen, pistolhotad och rånad på sina värdesaker – värda över 900 000 kronor, enligt polisens misstankar.

Tre män åtalades den 17 april. Två för grovt rån och en för medhjälp. En fjärde man som misstänks ha varit inblandad – och med vid själva rånet – är internationellt efterlyst.

Chauffören är den enda som suttit häktad under hela rättegången. De andra två har försatts på fri fot, men nu döms alla tre till fängelse.

Klockan 11 på fredagen föll domen i Stockholms tingsrätt. Två av männen döms för medhjälp till rån och en för rån.

Chauffören får tre och ett halvt års fängelse för rån. De andra får två respektive två och ett halvt års fängelse för medhjälp till rån.

Isabel Adrian får skadestånd på en halv miljon

Männen ska också betala ett skadestånd på 597 224 kronor.

”Min klient fälls av tre nämndemän, medan rättens ordförande tillika juristdomaren ville frikänna honom. Jag utgår från att hovrätten gör en bedömning som ligger i linje med rådmannens, och frikänner min klient. Jag är dock nöjd över att tingsrätten förstått att min klient inte tillhandahållit särskild information om målsäganden, och att tingsrätten helt korrekt kommit fram till att min klient inte var närvarande under rånet”, skriver försvarsadvokat Viktor Banke i ett sms. 

Han företräder en av männen som döms för medhjälp till rån.

Har jobbat som snöskottare

En av männen, en 34-åring, har berättat att han försörjer sig som snöskottare men i övrigt är sysslolös. Snöskottaren har varit inneboende hos den mannen som åtalades för medhjälp till grovt rån. 34-åringen förekommer under två avsnitt i polisens belastningsregister. Det handlar om fortkörningar.

Mannen erkänner att han körde bilen, men säger att han inte visste vad för sammanhang han skulle agera chaufför i. Han blev enligt egen utsago erbjuden en ersättning om ”1 000-2 000 kronor” men säger sig aldrig ha sett röken av några pengar.

”Snöskottaren” döms till 3,5 års fängelse för rån.
Foto: Polisen
Den så kallade ”festfixaren” döms till 2 års fängelse för medhjälp till rån.
Foto: Polisen
Den tredje mannen döms till 2,5 års fängelse för medhjälp till rån.
Foto: Polisen

Isabel Adrian: ”Då får jag dödsångest”

I rätten berättade Isabel Adrian om tankarna när en av rånarna stod intill bilen, precis innan rånattacken:

– Jag hann tänka ”fan, nu dör jag”, sa hon i tingsrätten.

Under rånet frågade Isabel Adrian en av rånarna: ”Vad håller du på med?” – då hon var rädd att mannen skulle ta henne med sig.

– Han sa att jag skulle hålla käften, att det var ett rån. Att om jag inte höll käften så skulle han döda mig. Då får jag dödsångest. För att ... jag vet inte vad jag kände, jag kände bara att jag ville se mina barn igen, berättade Isabel Adrian.

Enligt Isabel Adrian slet männen värdesaker, som klocka och armband, från henne.

– Det var väldigt våldsamt och det gjorde väldigt ont ... när han slet av armbanden, då bröt jag ... jag kände mig korsfäst, att jag inte kunde komma någonstans. Det kändes inte som att de brydde sig, som att jag var en människa.

Hollywoodfrun: ”Jag är orolig för min familj”

Efter rånet började Isabel Adrian att gå till en psykolog och när Hollywoodfruns målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz frågade hur hon mått efter överfallet svarade hon:

– På en och en halv månad gick jag inte utanför dörren om jag inte var tvungen. Jag har inte varit tillbaka i våran lägenhet. Jag har inte sovit ... jag mår dåligt. Jag har tappat ... jag har inte kunnat göra mina åtaganden. Jag har inte velat, jag vet inte vad det är för mening. Det är väldigt jobbigt, jag är orolig för min familj.

I en kommentar efter domen skriver Massi Fritz:

”Det är en bra dom men Sverige måste bli bättre på att döma till strängare fängelsestraff. Det här är ett hänsynslöst rån på en försvarslös kvinna i ett garage, dessutom borde utvisning vara självklar för en av dem.”

”Förövarna har skapat stor otrygghet och ett omfattande psykiskt lidande hos min klient. Att attackera en ensam kvinna i ett garage när hon sitter i bilen och är helt försvarslös är både grymt och hänsynslöst. Straffen de tilltalade får är för låga med tanke på alla försvårande omständigheter som finns i gärningen.”

Om den misstänkte rånare som fortfarande är på fri fot skriver Massi Fritz:

”Jag vill att högprioriterar att gripa honom. Han måste självklart lagföras.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.