Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dolph Lundgren vill bort från actionfacket

"När man har blivit biten av Hollywood, 'the bug', då är det svårt att lägga ned", säger Dolph Lundgren som är aktuell i den tredje "Expendables"-filmen.
Dolph Lundgren och hans fästmö Jenny Sandersson. Foto: Jeffrey Mayer
Dolph har även spelat mot Sylvester Stallone i "Rocky IV".
Dolph Lundgren var självklart på plats i Cannes under filmfestivalen i våras. Foto: Sebastien Nogier / Epa / Tt

Än en gång spränger Dolph Lundgren folk i bitar med "The Expendables".

Men actionikonen har tröttnat på våldet och söker en ny riktning i karriären.

– Det är mer tillfredställande att jobba med filmer där det är mer realistiskt, säger Dolph Lundgren till Expressen.

SLOG IGENOM I "ROCKY IV"

ÅLDER: 56 år.

BOR: Los Angeles.

FAMILJ: Sambon Jenny Sandersson, barnen Greta, 13 och Ida, 20.

BAKGRUND: Tog civilingenjörsexamen i kemiteknik på KTH i Stockholm 1983. Studerade vid MIT i USA. Blev livvakt och pojkvän till Grace Jones. Fick sitt genombrott i "Rocky IV" 1985. Har varit både svensk mästare och Europamästare i karate.

DOLPH LUNDGREN OM ...

... förhållandet med Jenny Sandersson:

"Vi har precis genomlidit åtta månader i hotellrum, vi var i Sydafrika i fyra månader och fyra månader i Thailand. Det har varit tufft, alltså. Det sliter på förhållandet. Men nu är vi tillbaka i Los Angeles så det är lite lättare att komma överens. Vi är förlovade, men vi har inte beslutat hur vi ska göra, vi håller oss förlovade ett tag."

... att möta idoler: "När jag stod i Nyland och körde spark och bankade på säcken på gymmet hade jag aldrig kunnat tro det här. Sista gången jag var i Cannes var Mel Gibson och Harrison Ford också där. Harrison Ford var ändå någon man såg som Indiana Jones och i 'Star Wars' när man var grabb själv, sen märker man i och för sig att de är lite starstruck också när de träffar en."

Cirka en minut in i "The Expendables 3" avlossas de första skotten. Dolph Lundgrens maskingevär bryter tystnaden i tredje Stallone-filmen om den muskeltuffa specialstyrkan.

– Den är ju "bigger and better" som de säger i USA. Större budget, mer action, större skådespelare, säger Dolph Lundgren, 56, Sveriges tydligaste actionman, om filmen.

Han har varit med i de två tidigare filmerna också, men den här gången tar han inte lika mycket plats. Dolph Lundgren har runt 22 repliker i filmen. Inte honom emot.

– Jag jobbade på en annan film samtidigt, jag var där lite fram och tillbaka.

Spelar in drama

Den andra filmen, "Skin trade", är ett drama om människohandel i Sydostasien. Dolph har hållit på med den i nära sju år och nu är den äntligen i slutproduktionsstadiet. Förhoppningen är att den ska ta honom från actionfacket, som han befunnit sig i sen 1985 års Bond-film "Levande måltavla".

"Känslomässigt"

– Med "Expendables" är det lite superhjälte över det hela, det är en lite mer fiktiv handling, eller väldigt fiktiv. Den andra filmen är mer verklig, jag gillar det.

– Jag tycker det är kul att göra efterforskningar och så där, att relatera till riktiga världen. Jag har inte gjort så många sådana filmer, så det är faktiskt ganska kul. Det är en helt annan grej. Det är ett annat tryck, man måste hitta någonting som känns verkligt, lite mer känslomässigt. Det tar mer energi på ett annat sätt. I "Expendables" får man slappna av lite mer, säger han.

Och att mörda folk på film på ett lättsamt sätt, ser inte Dolph som något konstigt.

"Mer tillfredställande"

– Det är en del av underhållningsvåldet, som det kallas, jag är med på det. Det känns inte konstigt, men jag tycker att det är mer tillfredställande att jobba med filmer där det är mer realistiskt. Så jag börjar röra mig lite mer åt det hållet.