Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dolly Parton nobbade Trump – två gånger

Dolly Parton vid ett framträdande 2016.
Foto: RON ELKMAN/USA Today Network
Dolly Parton.
Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
USA:s tidigare president Donald Trump.
Foto: MICHAEL REYNOLDS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sångerskan Dolly Parton blev erbjuden ”Presidentens frihetsmedalj” från president Donald Trump två gånger – och tackade nej vid båda tillfällena.

– Jag kunde inte resa på grund av pandemin, säger hon till NBC Today.

Medaljen är USA:s främsta civila utmärkelse och ges till personer som utmärkt sig eller bidragit till landets säkerhet eller världsfreden.

I en intervju med NBC Today säger sångerskan Dolly Parton att hon erbjöds medaljen vid två tillfällen under den förra mandatperioden.

– Jag erbjöds den av Trumpadministrationen vid ett tillfälle och då var min man sjuk, sedan fick jag den igen men då kunde jag inte resa på grund av covid, säger hon.

Tveksam till medalj från Joe Biden

Vidare berättar den 75-åriga countrystjärnan att även Joe Biden erbjudit henne utmärkelsen. Men hon är inte säker på om hon ska acceptera den – eftersom hon är rädd för att det ska uppfattas som ett ställningstagande mot Trump.

– Nu känns det som att om jag tar emot medaljen så blir det politiskt, så jag är inte säker, säger Parton till NBC Today.

Den senaste personen som mottog priset var svenska Annika Sörenstam – dagen efter stormningen av kongressen den 6 januari. Något det svenska före detta golfproffset fick kritik för av bland annat USA Todays sportkrönikör Christine Brennan, som menade att det ”smutsade ner hennes rykte”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.