Dolda sjukdomen höll stjärnan borta

Henrik Berggren är tillbaka efter ett flera års långt uppehåll.
Foto: NILS-PETTER NILSSON
Henrik Berggren
Foto: MIKAEL SANDHOLM
Henrik Berggren fick diagnosen kroniskt trötthetssyndrom för fyra år sedan.
Foto: PER WISSING

Henrik Berggren är tillbaka efter ett flera års långt uppehåll. 

Nu berättar stjärnan om sin sjukdom – och hur den har gjort det svårt för honom att spela in den nya skivan, skriver Nöjesguiden

– Det är ett fängelse, otroligt begränsande. Det är inte ett helt liv, säger han till Nöjesguiden. 

2008 gjorde Henrik Berggren och bandet Broder Daniel sin sista spelning på Way Out West. Nu flera år efter är sångaren aktuell med sitt soloalbum "Wolf's Heart".

Trots att han nuförtiden är väldigt trött på grund av sin sjukdom så bestämde han sig för att han ändå skulle försöka göra skivan. 

– Grejen med den här sjukdomen är att man måste prioritera vad som är viktigt i livet. Hittills har jag inte prioriterat det sociala någonting. Jag är ensam hela tiden, inte för att jag inte vill vara social, men det är en av de grejer som gör mig tröttast allra fortast, säger han till Nöjesguiden. 


LÄS MER: Henrik Berggren klar för Gröna Lund


"Jag får amfetamin" 

Henrik Berggren fick diagnosen kroniskt trötthetssyndrom för fyra år sedan. När han förstod att det inte skulle bli bättre hade han en sorgeperiod i nästan sex månader. Nu har han accepterat det och lärt sig leva med sjukdomen. 

– Jag ligger ned nästan hela dagarna. Om jag gör någon aktivitet, vilken som helst, blir jag dålig efter en stund. Då måste jag lägga mig ned och inte nödvändigtvis sova, men stänga ögonen. Det är ett fängelse, otroligt begränsande. Det är inte ett helt liv, säger Henrik Berggren till Nöjesguiden. 

Sångaren berättar att han får medicin mot sjukdomen.  

– Jag får amfetamin utskrivet nu. Vilket ju är lite lustigt, att staten helt plötsligt subventionerar droger till mig, fnissar han och sväljer två tabletter, säger Henrik Berggren till Nöjesguiden. 


LÄS MER: Så blir Henrik Berggrens nya skiva 


Fick ta flera pauser

Låten "I Need Protection" som är en av Henrik Berggrens låtar på det nya albumet handlar just om hans sjukdom. I låten liknar han bland annat sitt tillstånd med att bli utsatt för napalm.

Han berättar också att det emellanåt har varit väldigt jobbigt att spela in det nya albumet. Flera gångar har han tvingats ta pauser för att gå och lägga sig. Speciellt när trummor och bas skulle spelas in och han upplevde att det var ljud överallt. 

Men nu är albumet så gott som färdigt och "Wolf’s Heart" släpps den 5 maj. Henrik Berggren kommer under sommaren att turnéra på festivaler och nöjesfält. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.