Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dolda relationerna i ”Fångarna på fortet”

Dolda relationerna i ”Fångarna på fortet”
”Jag uppskattar verkligen att jobba med Agneta”, säger Gunde Svan.
Foto: TV4
Agneta Sjödin och Gunde Svan har varit programledare för ”Fångarna på fortet” i 30 år, medan Suzanne Reuter är ny i rollen som Madame Fouras.
Foto: TV4 Pressbild
Gunde Svan och Agneta Sjödin tar en svängom på hennes 50-årsfest.
Foto: Instagram
Gunde Svan och Agneta Sjödin tar en svängom på hennes 50-årsfest.
Foto: Instagram
Gunde Svan och Agneta Sjödin tar en svängom på hennes 50-årsfest.
Foto: Instagram

Sedan tidigt 90-tal har Agneta Sjödin och Gunde Svan varit ett radarpar i ”Fångarna på fortet”, nu berättar de om sin relation som byggts upp under åren.

Men det finns tunga orosmoln – programledarna befarar att en era går mot sitt slut.

– Ska jag inte få jobba med Gunde sen? Det är sorgligt, säger Agneta Sjödin.

TV4:s ”Fångarna på fortet” firar 30 år i rutan. Under de tre decennierna har programledarnas konstellation varierat, men starkast förknippade med Fort Boyard är Gunde Svan, 58, och Agneta Sjödin, 53.

Svan och Sjödin kommer från olika världar, men att de kompletterar varandra och har kemi undgår inte tv-tittarna.

– Jag gillar skogens män, som jag kallar dem. Gunde har skog hemma i Dalarna och han jobbar där. Min pappa jobbade också i skogen, och det är något visst med de där naturmänniskorna, säger Agneta Sjödin och fortsätter:

– Jag ser upp väldigt mycket till Gunde som människa och de värderingar han har. Det är ordning och reda, han håller tider, är rättvis och schysst. Vi gillar varandra som sjutton, och är måna om varandra. 

Agneta stöttade Gunde

Gunde Svan må ha vunnit många guldmedaljer under sin skidåkarkarriär – men att bli programledare i TV4 var att kasta sig utanför trygghetszonen.

– Agneta är en person som gett mig mycket trygghet, framför allt i början av Fortet-tiden. Hon var den som skolade in mig i programmet kan man säga. Jag var helt grön, men Agneta var ett jättebra stöd, säger han och tillägger:

– Vi har alltid haft väldigt roligt tillsammans. Jag uppskattar verkligen att jobba med Agneta.

Firade födelsedagen ihop – med flower power-dans

Hur ser umgänget ut utanför tv-inspelningarna?

– Vi ses inte så mycket under året i övrigt. Gunde är sällan i Stockholm, och jag är inte i Dalarna och far så ofta. Det händer att vi hörs. I somras skickade jag sms till Gunde och Marie (Gunde Svans fru reds.anm.) när jag var ute och seglade med vår gemensamma vän Roffe Sohlman, som var den första producenten för ”Fångarna på fortet”, säger Agneta Sjödin.

När Agneta Sjödin fyllde 50 var Gunde Svan en självskriven gäst på hennes trädgårdsfest med flower power-tema. På Instagram syntes skidåkarlegendaren i full hippiemundering, dansandes med Sjödin till ”Dancing queen”.

– Gunde var såklart gäst på min 50-årsfest, säger hon.

https://www.instagram.com/p/BWxiILFjFPf/?utm_source=ig_embed?hidecaption=truehttps://www.instagram.com/p/BXhVTMoBHty/

Gunde och Agneta om Suzanne Reuter: ”Kramgo”

Flera gåtställare har också hunnit passera under de 30 åren: Martin Myrberg som ”Oraklet i tornet”, Stig Ossian Ericson som ”Fader Fouras”, Felix Herngren som ”Dan Bäckman”, Rolf Skoglund som ”Bebé Fouras”, Lasse Brandeby som ”Kurt Olsson”, Peter Magnusson som ”Stellan Silvertass”, Börje Ahlstedt som ”Pápá Fouras” och Rikard Wolff som ”Le Wolff”.

Den nyaste gåtställaren är karaktären ”Madame Fouras”, som spelas av Suzanne Reuter, 68. Agneta Sjödin berättar att hon beundrat Reuter som skådespelare länge, men innan Fortet kände de inte varandra alls.

– Jag hade inte så stor relation till henne innan, men vi fann varandra. Både jag och Gunde blev oerhört förtjusta i Suzanne. Hon är en kramgo och fin människa. Jag har alltid beundrat henne mycket som skådespelerska.

– Arbetet med Suzanne flyter alltid på smidigt och hon gör en extremt bra Madame Fouras, säger Gunde Svan.

Osäker framtid för ”Fångarna på fortet”: ”Sorgligt”

Nya avsnitt av ”Fångarna på fortet” skulle ha spelats in under hösten, men på grund av coronapandemin blir det inte så.

– Vi följer utvecklingen och kan bara hoppas att det blir nya inspelningar av TV4:s ikoniska program. Som läget är just nu är det inte möjligt att genomföra en inspelning i Frankrike, säger Jonathan Nordin, exekutiv producent på TV4.

Agneta Sjödin hoppas att det ska vara möjligt att spela in nya avsnitt nästa år, men befarar samtidigt att det 30 år långa äventyret börjar gå mot sitt slut.

– Nu hoppas jag att det blir av, men jag har en känsla av att det kan bli det sista vi gör. Vad ska vi göra sen då, ska jag inte få jobba med Gunde mer? Det är sorgligt. 

”Fångarna på fortet” visas i TV4 på fredagar klockan 20.

Skadade sig under inspelningarna av ”Fångarna på fortet”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.