Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dokusåpadeltagare döms till fängelse för våldtäkt

Mannen döms i tingsrätten för oaktsam våldtäkt.
Foto: ROGER VIKSTRÖM

En tidigare dokusåpadeltagare dömdes på fredagen till skyddstillsyn samt en månads fängelse för oaktsam våldtäkt.

Övergreppet ägde rum i centrala Stockholm i juli månad.

Mannens advokat Fredrik Liljeblad säger att hans klient troligtvis kommer att överklaga domen.

– Vi delar inte tingsrättens bedömning.

En tidigare svensk dokusåpadeltagare greps i slutet av juli och och blev därefter häktad och åtalad för våldtäkt i första hand och oaktsam våldtäkt i andra hand – mot sitt nekande.

Övergreppet ägde rum i centrala Stockholm tidigare samma månad, varpå mannen anhölls i sin frånvaro.

Mannen har ”i vart fall varit grovt oaktsam beträffande” att kvinnan inte ”deltog frivilligt i samlaget”, skrev åklagaren i sin stämningsansökan.

Åklagaren skrev också att mannen ”har otillbörligt utnyttjat att målsäganden på grund av sömn och berusning har befunnit sig i en särskilt utsatt situation”.

Och nu har domen mot mannen fallit:

Mannen döms till skyddstillsyn samt en månads fängelse för oaktsam våldtäkt. Fängelsestraffet anses däremot vara verkställt i och med att mannen har suttit frihetsberövad sedan slutet av juli.

Tingsrätten skriver att mannen ”trots att han insett risken” för att kvinnan ”befann sig i en särskilt utsatt situation, ändå genomförde samlaget. Hans agerande måste bedömas som grovt oaktsamt.”

Mannes advokat, Fredrik Liljeblad:

– Vi delar inte tingsrättens bedömning, jag utgår från att han kommer överklaga, säger han.

– Vi har stämt av domen lite snabbt, som man brukar göra, sedan kommer jag gå igenom med noggrant under eftermiddagen och då kommer vi slutligen ta ställning till det efter. Men det skulle förvåna mig mycket om min klient inte överklagar domen.

Den tidigare dokusåpadeltagaren ska även betala skadestånd till kvinnan.

Åklagarens bevisning har bestått av rättsintyg, samtal med vittnen och meddelanden från mannen och kvinnans mobiltelefoner.

Så många brott anmäldes i Sverige 2020

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.