Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dokumenten visar: Britney Spears protest mot pappan

Britney Spears ska vittna om förmyndarskapet
Foto: EVAN AGOSTINI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NICK UT / AP TT NYHETSBYRÅN

I åratal har Britney Spears protesterat mot sin pappas förmyndarskap. 

Dokument som New York Times tagit del av visar sångerskans kamp – och hur mycket makt Jamie Spears kunnat utöva.

På onsdagen talar Britney Spears i rätten för att upphäva förmyndarskapet.

Kampen i domstolarna har varit höljd i dunkel under många år, men Britney Spears och hennes advokater har sedan förra året – då hon gjorde klart att hon ville bli fri från sin fars inblandning – arbetat för mer insyn i fallet. 

Nu visar dokument som New York Times kommit över att hon gång på gång lämnat in överklagan mot den makt domstolarna gett Jamie Spears över hennes liv.

Dokumenten visar också hur stor den makten har varit. 

”Hon har varit tydlig med att hon tycker att förmyndarskapet har blivit ett förtryckande och kontrollerande verktyg mot henne”, skriver en av domstolens utredare 2016. Enligt Britney Spears var arrangemanget så strängt att det gav hennes far makt över nästan allt – över vem hon dejtade, vem hon umgicks med och hur hon inredde sitt hem. För utredaren gjorde hon det mycket klart att hon ville att förmyndarskapet skulle avslutas snarast möjligt. 

2019 berättade sångerskan i domstol att hon känt sig tvingad att flytta till ett psykiatriskt vårdhem – och att hon tvingats till att uppträda. Samtidigt som hon tjänade miljoner på sina regelbundna uppträdanden i Las Vegas fick hon motsvarande omkring 17 000 kronor i ”veckopeng”.

Domstolarna lyssnade inte

Tidningen skriver även om en episod i rätten 2014, som visar att domstolen förbisåg Britney Spears invändningar. Sångerskan försökte även då att få hans förmyndarskap upphävt. En lång lista över klagomål, däribland pappans drickande, lämnades in för att visa att han inte var lämplig för rollen. Jamie Spears advokater sa att han frivilligt hade gått med på ett slumpmässigt alkoholtest – men vägrade ta fler eftersom han ansåg det vara ”opassande”.

Domaren höll med.

– Absolut opassande. Och vem är hon att kräva det av någon? sa domaren.

Britney Spears talar i rätten

New York Times, som var med och producerade den omtalade dokumentären ”Framing Britney Spears”, avslöjande kommer i samband med nya förhandlingar i domstol. På onsdagen ska stjärnan på nytt argumentera för att hon inte längre ska ha sin pappa som förmyndare. 

Jamie Spears är för närvarande tillsammans med ett förvaltningsbolag förmyndare över Britney Spears egendomar. Sedan 2019 sköter den professionella gode mannen Jodi Montgomery om hennes personliga angelägenheter. Montgomerys roll har formellt varit tillfällig, men Britney Spears har ansökt om att hon ska bli hennes permanenta förmyndare.

Därför blev Jamie Spears förmyndare

Regissören: ”Det är väldigt förvirrande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.