Lemmy Kilmister gick bort 70 år gammal. Foto: Åke ThimLemmy Kilmister gick bort 70 år gammal. Foto: Åke Thim
Lemmy Kilmister gick bort 70 år gammal. Foto: Åke Thim
Lemmy och svenska bandkollegan Mikkey Dee.Lemmy och svenska bandkollegan Mikkey Dee.
Lemmy och svenska bandkollegan Mikkey Dee.
Lemmy Kilmister. Foto: Ludvig ThunmanLemmy Kilmister. Foto: Ludvig Thunman
Lemmy Kilmister. Foto: Ludvig Thunman

Dokument: Lemmy Kilmisters vilda rockliv

Publicerad

Efter Lemmys död är Motörhead nu över för gott.

Frontmannen levde ett liv som var bandets ideologi; sex, droger, rock.

Och hans samling av nazi-attiraljer gjorde att han anklagades för nazisympatier.

Men även om det vilda livet gav honom en ikonstatus, hade det ett pris – och mot slutet tvingade sjukdomarna Lemmy allt längre från scenen.

Lemmy Kilmister är död.

Och Motörhead är över.

För gott.

Beskedet om bandets nedläggning kom bara timmar efter beskedet om Lemmy Kilmisters, född som Ian Fraser Willis, bortgång.

– Nu är Motörhead över, så klart. Lemmy var ju Motörhead. Vi åker inte ut på några mer turnéer eller någonting. Och det blir inga mer skivor, säger Mikkey Dee.

För Lemmy var Motörhead.

Han bildade bandet efter att 1975 ha sparkats från Hawkwind, efter att ha gripits i Kanada misstänkt för kokaininnehav.

Målet med Motörhead var tydligt:

– Det ska vara så högljutt att om vi flyttar in i grannhuset så kommer din gräsmatta att dö, ska Lemmy ha sagt.

"Ace of spades" kom

Bandets första steg var stapplande. Skivbolaget vägrade ge ut deras musik – men ville heller inte släppa bandet till ett annat skivbolag.

Samtidigt utsågs bandet till "Världens bästa, värsta band" av brittiska musiktidningen NME. Men efter bara några år, 1978, tog framgångarna fart, efter släppet av singeln "Overkill".

Och bara två år senare kom "Ace of Spades" – som nådde fjärdeplatsen på den brittiska albumlistan.

Lemmy hade spelberoende

Samtidigt levde Lemmy ett, minst sagt, vilt liv.

Och det ska böjas i tid, det som krokigt ska bli.

Redan i unga år utvecklade Lemmy ett spelberoende. Enligt en av alla rykten som omgärdat artisten ska namnet Lemmy komma från hans ständiga vädjan till folk runtom honom att låna honom ("lend me") pengar till spelautomater.

Genom karriären har hans alkoholvanor varit väldokumenterade. I dokumentären "Live Fast Die Old" hävdades det att Lemmy drack en flaska Jack Daniel's om dagen. Först 2013 slutade han dricka whiskyn, till följd av hälsoproblemen.

Artisten hade också en stor aptit för LSD och amfetamin. Lemmy pratade flera gånger öppet om amfetaminmissbruket och hur han brukade experimentera med hur länge han kunde hålla kroppen igång med hjälp av drogen.

Lemmy hade sex med tusentals kvinnor

Drogerna var en del av mytbildningen kring Lemmy och Motörhead.

Sex, var en annan.

Herrtidningen Maxim listade honom som nummer åtta på listan över "Living sex legends". Tidningen hävdade att Lemmy haft sex med över 1 200 kvinnor. Lemmy själv gjorde inget för att stoppa mytbildningen.

När en tidning påstod att han haft sex med 2 000 kvinnor svarade han:

– Jag sa mer än tusen.

Lemmy var, med andra ord, aldrig rädd för rubriker.

En av hans hobbys var nazi-memorabilia. Han hade en stor samling krigsrelaterade attiraljer från andra världskriget. Samlingen gjorde att han flera gånger anklagades för nazi-sympatier. 2008 bar han en nazistmössa under en plåtning i Tyskland, något som strider mot landets lagar.

Lemmy har svurit sig fri från anklagelserna, och sagt att han är emot "kommunism, fascism och allt extremt".

Lemmy samlade även på de något snällare kinderäggen. Inför en Norgespelning 2007 krävde han sex Kinderägg av arrangören, packade en och en. Anledningen var att artisten börjat samla på den italienska leksaken.

Lemmy blev pappa som 17-åring

Lemmys växte upp med sin mamma, styvpappan George Willis, som var en före detta fotbollsspelare, och hans två barn. Han kom inte överens med styvsyskonen. Och senare i livet sökte Lemmy också sina rötter. Han bytte namn från Willis till sin biologiska pappas namn Kilmister i ett försök att hitta tillbaka till fadern. Men deras relation kunde inte repareras.

Lemmys eget privatliv var också det stökigt.

Han fick sonen Sean som 17-åring. Men modern adopterade bort Sean.

Under 60-talet fick Lemmy sonen Paul, som han inte hade någon kontakt med förrän sonen blivit sex år.

Men med tiden lappades relationen ihop, och 1997 gästade sonen Paul sin pappa på scenen för att framföra "Ace of Spades".

Lemmys hälsa satte stopp för turnélivet

Motörhead har alltid varit ett framgångsrikt turnéband, och en stor del av intäkterna kommer från vägarna. Enligt sajten Celebrity net worth var Lemmy god för 83 miljoner kronor.

Men under de sista åren var Lemmy svårt märkt av sina hälsoproblem, och flera gånger satte hälsan stopp för turnélivet.

Så sent som i augusti i år drabbades han av höjdsjuka och tvingades lämna scenen i Salt Lake City i USA:

2000 diagnostiserades Lemmy med typ 2-diabetes, något som 2014 tvingade honom att ställa in stora delar av en turné.

Han tvingades också operera in en defibrillator efter hjärtproblem.

De ständiga hälsoproblemen fick drinkaren och storrökaren att ge upp cigaretterna – och även dra ned på alkoholen. Han bytte då ut whiskyn mot vodka.

Men han räddes aldrig döden. 2010 sa han till brittiska Independent.

– Jag är redo för den.

– Tänker jag på döden mycket? Det är svårt att inte göra det när man är 65, min son, sa han då.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag