Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Djupa sprickan mellan Harry och William: ”Värre än någon trott”

Meghan och prins Harry ryter ifrån mot rasism.
Prinsparet Meghan och Harry söker lyckan i USA.
Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Prins Harry.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Prins William.
Foto: ABIR SULTAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Prins William och prins Harry.
Foto: PHILIPPE HUGUEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Sprickan mellan prins William och prins Harry är djup.

Det hävdar historikern Robert Lacey som är aktuell med en ny kunglig biografi om brödernas fejd.

– Det är värre än vad någon trott, säger han till Daily Mail.

Robert Lacey har skrivit om det brittiska kungahuset i årtionden. Han ligger bakom vad som anses vara den definitiva biografin om drottning Elizabeth och är rådgivare för populära Netflix-serien ”The Crown”.

I höst är han aktuell med ”Battle of brothers”, som fokuserar på brödernas liv och osämja.

Prins Harry, 36, har valt att starta ett nytt liv i USA tillsammans med Meghan Markle, 39, medan storebror prins William, 38, gör sin plikt på hemmaplan som landets framtida kung.

– När jag började fördjupa mig i den påstådda fejden mellan de två prinsarna trodde jag inte på det. Jag tänkte att det var något tidningarna kokat ihop. Jag ville inte tro på det. Ingen ville det. Men den existerar. Och det är värre än vad någon trott, säger Robert Lacey till Daily Mail.

Jämför med abdikationen 1936

Rykten om en spricka tog fart förra året. Bland annat sa prins Harry i en dokumentär att det varit ”dåliga dagar och bra dagar” och att de var på ”väg åt olika håll”.

Robert Lacey varnar för att krisen inte kommer blåsa över av sig själv. Om läget förvärras liknar han det med ett trauma i paritet med prinsessan Dianas död och kung Edward VIII:s abdikation 1936.

– Det finns tid att förändra saker och ting i en positiv riktning, men just nu jobbar inte hovet i den riktningen, säger han till Daily Mail.

”Striden” i boktiteln syftar inte bara på bröderna utan också på en kamp mellan kärlek och plikt, tradition och förnyelse, förklarar Robert Lacy.

 ”Meghan förändrade allt”

Boken bygger på intervjuer med en rad källor nära kungahuset. Enligt Robert Lacey går sprickan längre tillbaka i tiden än vad många trott. En nyckelpjäs är hertiginnan Meghan.

– Hela strategin för monarkin baserades på att bröderna håller ihop. Meghan förändrade allt det. Hon är svår. Hon har en otrolig och farlig tro på sig själv, säger han till Daily Mail.

Han anser att hovet gjort fel från början med bröderna och att det alltid sker med det yngre barnet – i det här fallet prins Harry, men tidigare prinsessan Margaret och prins Andrew.

– De behandlar alltid den andrafödde dåligt, för att inte säga grymt. De vet helt helt inte vad de ska göra med den som blir över. Och de vet definitivt inte vad de ska göra med dennes partner.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.