Dj-duon rasar efter festivalrecensionen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Dada Life här på Summerburst i Göteborg några veckor tidigare.
Foto: Jan Wiriden

Dada Life retar sig på en recension i vilken duon beskrivs ha sett ut som "aggressiv organiserad nationalism" under helgens Summerburst.

"Det här gjorde oss riktigt förbannade", skriver de på Facebook.

I helgen samlades stora artister för att stå på scen under festivalen Summerburst i Stockholm. En av akterna var svenska Dada Life som nu reagerat på en recension på festivalen som publicerats i Dagens Nyheter. Det är ett specifikt stycke om gruppen som upprört.

"Stockholmsduon Dada Life inleder sin konsert med en märklig koreografi: ett antal vitklädda killar marscherar in med blågula flaggor samtidigt som en hotfull synt morrar i bakgrunden. Låt vara att Dada Lifes logga anspelar på den svenska flaggan – det hela ser ut som aggressiv organiserad nationalism, obehagligt efter det senaste EU-valet", menar recensenten.

Via Dada Lifes officiella Facebooksida svarade de på recensionen i en uppdatering som i skrivande stund över 2000 människor har gillat.
Till Expressen säger Olle Cornéer att han blivit både besviken och förbannad på formuleringen i recensionen.

– Vi gick ut i samband med EU-valet och skrev både på Facebook och Twitter, på engelska till och med, och uppmanade folk att rösta för att det är bra. Att de får rösta på vilket parti de vill, men inte Sverigedemokraterna för vi vill inte stödja dem. Så att sedan bli beskylld indirekt för aggressiv nationalism tycker jag inte är så snyggt, säger han och fortsätter:

– Det är ett otäckt klimat i Europa just nu och då när vi uttalat har tagit ställning så tycker jag att det här blir otäckt.

Får skriva i tidningen som svar

DN har nu erbjudit duon att svara i tidningen.

– Det tillhör en tidnings rutiner att artister reagerar på recensioner, ibland negativt. Principfrågan om symboler som kan uppfattas som nationalistiska är dock intressant. Därför har vi erbjudit Olle Cornéer och Stefan Engblom att skriftligen utveckla sitt resonemang i DN, säger Björn Wiman, Kulturchef på DN, till Expressen.

Något som Olle Cornéer säger att han funderar på att göra.

– Jag tycker ändå att det är så pass allvarligt. Det är som jag skrev på Facebook, jag bryr mig inte normalt om vad media skriver, man får både dåliga och bra recensioner och man pratar med journalister i olika delar av världen och jag har inte riktigt koll på vad folk skriver, men när det är en sådan här sak då bryr man sig.

Mer om Dada Life

Gruppen är en svensk houseprodecent och dj-duo som utgörs av Stefan Engblom och Olle Cornéer. Förra året förklarade man "Dada Land" som självständig nation.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.