Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ditt smink kan vara producerat av barnarbetare

Mineralet glimmer finns i en mängd sminkprodukter, även från svenska märken. Men det många inte vet är att mycket av mineralet bryts i gruvor av barn, framför allt i indien.

Foto: Serhiy Kobyakov

Lalita Kumari är bara 8 år, men jobbar ändå i en av de illegala gruvorna i Indien som bryter glimmer, eller mica som det kallas.

Foto: Skärmavbild från inslag i SVT.

Mica adderar bland annat glitter i produkter som läppstift, ögonskugga och mascara.

Smink som ögonskugga, läppstift och mascara kan vara tillverkade av barnarbetare.

Tusentals barn världen över jobbar i illegala gruvor där de bryter glimmer.

Ett mineral som även används i svenska sminkmärken.

Lalita Kumari är bara 8 år.

Hon drömmer om att få gå i skolan, men i stället tvingas hon jobba i en nedlagd gruva i indiska delstaten Jharkland.

– Det finns aldrig tillräckligt med mat att äta hemma, så jag måste gå hit och arbeta, säger Lalita enligt Times of India.

Hon är sliten och smutsig. Det dagliga arbetet med att hacka fram det populära sminkmineralet glimmer är hårt och riskerna är många.

Ormar, skorpioner och hälsofarligt damm är bara några av farorna.

Glimmer i svenskt smink

Men 8-åringen är bara ett av tusentals barn som jobbar i de illegala gruvorna som sedan många år är nerlagda på grund av miljöskäl.

Ändå står Indien för 60 procent av världens glimmerproduktion.

Glimmer eller mica, är ett mineral som adderar glitter till en rad mineralsminkprodukter som ögonskugga, läppstift, puder och mascara.

Många av de stora internationella, men också svenska kosmetikföretagen använder sig av just mica i sina produkter.

– Det är ju det man använder för att ge den här glimrande känslan i puder och annat, säger Olof Holmer, vd på branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet, KTF, till SVT.

H&M tar sminkfrågan på stort allvar

SVT Nyheter har grävt vidare i saken. Tv-kanalen har också varit i kontakt eller försökt att få kontakt med de några av de stora svenska sminkföretagen som H&M, Oriflame, Make up store och Face, för att ta reda på om de använder sig av Mica och om de kan säkerhetskälla att mineralet inte tagits fram genom barnarbete.

Oriflame använder sig av både naturlig och syntetisk mica och har en strikt uppförandekod.

"Vi arbetar kontinuerligt med att säkerställa att våra leverantörer lever upp till den", säger de till kanalen som också fått svaret från Face att det skulle ta "mycket lång tid att finna svaren" på frågorna, och som inte har lyckats nå någon från Make up store.

H&M säger "att de finner barnarbete oacceptabelt och att det fastställs i deras uppförandekod som samtliga av företagets leverantörer förbinder sig att följa". Men klädjätten svarar inte på frågan om de använder mica i sina produkter. Däremot planerar de att undersöka saken vidare, uppger SVT.

Men för Allt om Mode förklarar H&M vidare:

"Vi tar uppgifterna om Mica på största allvar. Våra leverantörer köper Mica från underleverantörer, i flera steg ner i produktionskedjan och det finns för närvarande ingen spårbarhet på Mica. Vi kan därför inte utesluta att mineraler i Mica inte kommer från Indien", säger Elin Hallerby från H&M:s informationsavdelning i ett mail och förklarar att man jobbar för förbättringar i branschen.

"Vi vill bidra till att förändra och förbättra spårbarhet av råvaror i kosmetikaindustrin. Vi är nu i dialog med berörda organisationer och företag för att se hur vi tillsammans kan arbeta för förbättringar i branschen. Eftersom Mica används i en mängd olika industrier, kommer vi också att undersöka möjligheterna att samarbeta bredare, till exempel med andra branscher", fortsätter Elin Hallerby att berätta.

Svenskt smink kan innehålla mica som producerats av barn.

Det går alltså inte att utesluta att även svenska företag säljer smink som kan vara gjorda av barn. För trots garantier om att barnarbete inte förekommer, har det internationellt visat sig att intygen inte stämmer alla gånger.

Enligt branschorganisationen Kemisk-tekniska leverantörsförbundet har flera svenska sminkföretag övervägt att byta ut naturligt mica mot en syntetisk variant som är dyrare, men samtidigt renare, uppger SVT.

SVT Play: