Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Disney varnar tittarna – för klassiska filmerna

Så skulle Disney-djuren se ut om de var människor
Disney+ varnar bland anat för hur östasiater framställs i ”Lady och Lufsen”.Foto: SVT
Varningen har också satts på filmer som ”Dumbo” och ”Peter Pan”.Foto: RICHARD DREW / AP TT NYHETSBYRÅN

Disneys streamingtjänst Disney+ har lagt till en ny funktion, där tittarna varnas för daterat innehåll, skriver Female First.

Varningen har satts på filmer som ”Dumbo”, ”Peter Pan” och ”Lady och Lufsen”.

”Det här programmet visas i originalversion. Det kan innehålla daterade skildringar av kulturer”, står det innan filmen visas.

Disney har anslutit sig till raden av streamingtjänster, och lanserade i veckan streamingtjänsten Disney+ i USA, där kunderna får tillgång till alla Disney och Pixar-filmer först.

Men är man intresserad av att de se äldre filmerna kan man mötas av en varning från streamingtjänsten – Disney+ varnar nämligen tittarna för att innehållet i vissa filmer innehåller ”daterade skildringar av kulturer”. Flera av de äldre filmerna innehåller rasistiska stereotyper och nidbilder.

Varnar för ”daterade skildringar”

Enligt sajten Female First kommer varningen upp i samband med filmer som ”Dumbo” från 1941, ”Peter Pan” från 1951 och ”Lady och Lufsen” från 1955.

”Det här programmet visas i originalversion. Det kan innehålla daterade skildringar av kulturer”, kan komma upp som varning innan filmen.

Ett annat meddelande som sajtmedlemmarna kan mötas av är:
”Det tecknade som du ska se nu är produkter av sin tid. De kan komma att skildra några av de etniska fördomar som var vanliga i samhället. Dessa skildringar var felaktiga då, och är felaktiga i dag. Medan dessa tecknade filmer inte representerar dagens samhälle, så presenteras de som de skapade från början. Att göra något annat skulle vara samma sak som att påstå att dessa fördomar aldrig har existerat”.

Bland de rasistiska stereotyper som Disney+ varnar för syns siamesiska katter följer nidbilden av östasiater i ”Lady och Lufsen”, och en grupp sjungande kråkor i ”Dumbo”, som har kritiserats för att vara rasistiskt mot afroamerikaner.

De här ändringarna har gjorts i Kalle Ankas jul

De här ändringarna har gjorts i Kalle Ankas jul