Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Disneys nya varning innan klassiska filmerna

Den här Disney-serien är banbrytande – på grund av en puss.
Innan bland annat ”Lady och Lufsen” varnas tittarna.
Foto: WALT DISNEY / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Disney+ varnar tittarna för daterat innehåll i de klassiska filmerna.
Foto: PRO SHOTS PHOTO AGENCY / PRO SHOTS/SIPA USA SIPA USA

För drygt ett år sedan lade streamingtjänsten Disney+ in varningar för daterat innehåll i filmer som ”Lady och Lufsen” och ”Dumbo”.

Nu har tjänsten uppdaterat varningen med ett tydligare budskap, skriver BBC.

I samband med lanseringen av Disney+ i USA för drygt ett år sedan lade Disney till varningar till tittaren innan flera av de klassiska filmerna.

Innan bland annat ”Dumbo”, ”Djungelboken” och ”Lady och Lufsen” varnades tittaren för att filmen visas i sin originalversion och därmed ”kan innehålla daterade skildringar av kulturen.”.

Nu har streamingtjänsten uppdaterat varningen.

Visar filmerna för att uppmärksamma

”Det här programmet innehåller negativa skildringar och/eller felbehandling av människor och kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är fel nu.”, står det i varningen enligt BBC.

Vidare står det i texten att i stället för att välja att inte visa filmerna vill Disney ”uppmärksamma dess skadliga påverkan, lära oss av det och starta konversationer för att skapa en mer inkluderande framtid tillsammans”.

Bland de rasistiska stereotyper Disney+ varnar för syns en grupp sjungande kråkor i ”Dumbo”, som har kritiserats för att vara rasistisk mot afroamerikaner, och i ”Aristocats” syns en siamesisk katt spela piano med ätpinnar.

Inspelningen av Disneys Mulan är nu högaktuell med Disney plus. Filmen har stött på skarp kritik eftersom delar har filmats i den kinesiska regionen Xinjiang.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.