Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Disney plockar bort klassiska filmerna – anses vara rasistiska

Redan i höstas lade streamingtjänsten Disney+ in varningar för innehåll i filmer som ”Lady och Lufsen” och ”Dumbo”. Nu går de ett steg längre.
Foto: DISNEY
I ”Dumbo” syns en grupp sjungande kråkor, som har kritiserats för att vara rasistisk mot afroamerikaner. Därför stoppas den nu från barnsektionen på Disney+.
Foto: FILMBOLAG WALT DISNEY
I ”Aristocats” syns en siamesisk katt spela piano med ätpinnar.
Den främsta anledningen till att ”Peter Pan” stoppats är att indianer som kallas ”redskins” finns med.
Foto: FILMBOLAG BUENA VISTA
Foto: - - / FILMBOLAG

De klassiska filmerna ”Peter Pan”, ”Dumbo” och ”Aristocats” har plockats bort från barnsektionen på Disney+ – eftersom de anses vara rasistiska. 

Föräldrar ska ha blivit förvånade när de inte kunde hitta filmerna på sajten, skriver Daily Mail. 

– Jag vill titta på ”Peter Pan” med min dotter, men jag kunde inte hitta den någonstans, berättar en förälder.

Redan i höstas lade streamingtjänsten Disney+ in varningar för innehåll i filmer som ”Lady och Lufsen” och ”Dumbo”. Nu går de ett steg längre och stoppar helt filmerna från barnsektionen.

Generationer av barn har charmats av den magiska berättelsen om pojken som aldrig växer upp. Men ”Peter Pan” har nu placerats på en lista över förbjudna filmer på grund av rasstereotyper. Flera andra familjefavoriter, till exempel ”Aristocats”, ”Swiss Family Robinson” och ”Dumbo”, har också tagits bort eftersom de bryter mot den ”innehållsgranskning” som nyligen införts.

Föräldrar ska enligt tidningen Daily Mail ha blivit förvånade efter att ha försökt titta på filmerna på Disneys tjänst. En säger: 

– Jag ville titta på ”Peter Pan” med min dotter, men jag kunde inte hitta den någonstans. Då insåg jag att den försvunnit och tagits bort från barnens konton. Jag blev chockad.

Rasistiska stereotyper

Den främsta anledningen till att ”Peter Pan” stoppats är att amerikansk ursprungsbefolkning som kallas ”redskins” finns med. I ”Aristocats” från 1970 finns det en siamesisk kattkaraktär som heter Shun Gon, vars sneda ögon och framstående tänder har beskrivits som en karikatyr av östasiatiska människor. I ”Dumbo” syns en grupp sjungande kråkor, som har kritiserats för att vara rasistisk mot afroamerikaner.

Katter rockar loss i ”Aristocats”
Foto: - - / FILMBOLAG

”Var fel då och är felaktiga nu”

Disney införde i oktober en omarbetad innehållsgranskning för att flagga för eventuella problem kring rasstereotyper. Farhågor väcktes i flera fall. Beslutet att stoppa filmerna från barnkonton fattades av en grupp externa experter som togs in för att bedöma om innehållet ”representerade global publik”.

Filmerna fortsätter vara tillgängliga på konton för vuxna med en ansvarsfriskrivning som säger: ”Detta program innehåller negativa skildringar och / eller misshandel av människor eller kulturer. Dessa stereotyper var fel då och är felaktiga nu.”

Vidare står det i texten att i stället för att välja att inte visa filmerna vill Disney ”uppmärksamma dess skadliga påverkan, lära oss av det och starta konversationer för att skapa en mer inkluderande framtid tillsammans”.

Disney har inte velat kommentera det inträffade.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.