Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Disney klipper
i Kalle Ankas jul

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Arne Weise presenterade Kalla Anka på julafton under många år.
Foto: Jan Wiriden

Disney klipper bort scener ur årets Kalle Anka på julafton, skriver SVT.

Den svarta dockan som tomten i julklappsverkstaden stämplar "OK" i baken på, är ett minne blott.

Anledningen: Man tycker att de speglar stereotypa bilder av svarta och judar.

Två korta scener är bortklippta i årets traditionella Kalle Ankas jul, som visas i SVT. Man har dels klippt bort en svart docka som kommer ned till jultomten i hans verkstad och får ett OK i baken, dels en äldre skäggig man som anses visa en stereotyp bild av judar.

– Inför årets Kalle Anka fick vi reda på att Disney klippt bort de här sekvenserna. De levererar Kalle Anka varje år till 40 olika länder och på förfrågan sade de att de ville anpassa Kalle Ankas jul från 1930- till 2000-talet och andra delar av världen, säger Stephen Mowbray, chef på programinköp på SVT, till SVT.


LÄS MER: Ferdinand får sitta kvar under sin korkek

Accepterar bortklippta scenerna

Han tillägger att han accepterar det och tycker att det är okej. De bortklippta scenerna har också diskuterats i programledningen.

På frågan om SVT kan välja att visa den gamla versionen svarar han:

– Nja, jag tror inte det. Det är ju ett inköpt material, och dessutom har Disney nu gjort om tekniken så kvalitén är så oändligt mycket bättre i årets version. Det skulle se konstigt ut om vi skulle klippa in ett par gamla sekvenser, säger Stephen Mowbray.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.