Donna Summer har avlidit. Foto: AP
Donna Summer har avlidit. Foto: AP

Disco-drottningen Donna Summer död

Publicerad

Discodrottningen Donna Summer, 63, är död.

Hon avled i sitt hem i Florida i morse efter att ha kämpat mot lungcancer.

Sångerskan jobbade in i det sista med sitt nya album.

"Hennes skivor låter lika bra i dag som de alltid har gjort", säger artisten Elton John.

Summer försökte länge hålla omfattningen av sjukdomen hemlig. En källa som träffade sångerskan för några veckor sedan säger till TMZ.com att hon inte såg ut att vara så dålig.

Inte ens hennes advokat kände till att hon var sjuk.

– Donna var en mycket privat person, och jag misstänkte att hon hade problem eftersom hon hade sagt nej till mycket välbetalda jobb det senaste året, men hon berättade aldrig för mig att hon var sjuk och det bekräftades aldrig, säger hennes advokat Gerry Rosenblatt till radaronline.com.

Enligt TMZ:s källor trodde sångerskan att hon fick sjukdomen efter att ha andats in giftiga partiklar vid 11 september-attacken i New York.

Hon gick bort i hemmet i Sarasota County i Florida, omgiven av sin familj.

Fem grammys

Donna Summer föddes som LaDonna Adrian Gaines i Boston den 31 december 1949.

Hon har tilldelats fem grammys. Bland hennes många hits finns bland andra "Hot Stuff", "Bad Girls", "She Works Hard for the Money", "This Time I Know It's for Real" och "Love to Love You Baby."

Sångerskan släppte sitt sista album "Crayons" 2008, uppger AP. Samma år uppträdde hon i "American Idol".

Hyllar hennes liv

Summer gifte sig med Brooklyn Dreams-sångaren Bruce Sudano 1980. Paret fick två barn, Brooklyn och Amanda. Summer har även dottern Mimi från ett tidigare äktenskap.

Familjen säger i ett uttalande enligt radaronline.com:

"Tidigt i morse, förlorade vi Donna Summer Sudano, en kvinna med många gåvor, varav den största var hennes tro. Även om vi sörjer hennes bortgång har vi försonats med det och hyllar hennes extraordinära liv och hennes fortsatta arv. Ord kan inte nog uttrycka hur mycket vi uppskattar era böner och kärlek till vår familj vid denna känsliga tid."

En skam

Artisten Elton John säger i ett uttalande att Summer var mer än drottningen av disco.

"Hennes skivor låter lika bra i dag som de alltid har gjort. Att hon aldrig har blivit invald i Rock 'n' Roll Hall of Fame är en riktig skam, speciellt när jag ser de andra klassens talanger som har valts in", skriver sångaren enligt AP.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag