Foto: Kanal 5Foto: Kanal 5
 Foto: Kanal 5
Foto: Kanal 5Foto: Kanal 5
 Foto: Kanal 5
Didrik hittades död i Bodaån i Skutkärr, tre månader efter att han försvann i december förra året. Foto: Kanal 5Didrik hittades död i Bodaån i Skutkärr, tre månader efter att han försvann i december förra året. Foto: Kanal 5
Didrik hittades död i Bodaån i Skutkärr, tre månader efter att han försvann i december förra året.  Foto: Kanal 5

Didrik hittades död – hans rum står orört

Publicerad

Det är ett känslomässigt program i kvällens "Sofias änglar".

Mamman Catarina berättar om när hennes tonårsson Didrik hittades död för nästan ett år sedan – och att hans rum har stått orört sedan dess.

– Jag fixar inte att gå in här, säger Catarina Horn i progammet.

Catarinas tonårsson försvann spårlöst i december 2014 efter en utekväll. I kvällens avsnitt av "Sofias änglar" berättar Catarina själv om natten när hennes son försvann – och när hon vaknade upp morgonen därpå utan att ha fått något sms eller telefonsamtal.

– Då visste jag att det var något, redan då. Helt säker, säger hon.

 

LÄS MER: "Sofias änglar" räddade familjens hem

 

Dagen därpå inleddes en stor sökinsats, men Didrik hittades aldrig. Först tre månader senare hittades kroppen i Bodaån i Skutskär – polisen misstänkte aldrig något brott.

– Jag är glad att jag i alla fall fick tala om för honom att jag älskade honom och kramade honom. Så jag slapp känna att jag behövde ha fått det sagt, säger en tårfylld Catarina.

Kan inte gå in i rummet

I dag bor Catarina tillsammans med sina två söner i ett stort hus i Skutkär. Där berättar Catarina för programledaren Sofia Wistam att hon har sparat bålde bilder och alla sms från Didrik som ett minne.

– Ja, jag har ett. När han skrev att han har svårt att uttrycka sig med ord och känslor. Och att han tackade mig och sin pappa så mycket för allt vi har gjort för honom genom åren. Att det är det som har hjälp honom till att bli den han var och att han klarade sig så bra, säger hon med gråten i halsen.

Men det är när Sofia Wistam ska bära in en låda med Didriks gamla saker i hans rum – som det blir för mycket för tonårsmamman.

Rummet har stått orört sedan Didrik försvann och Catarina berättar att hon inte orkar följa med Sofia in.

– Jag fixar inte att gå in här nu, säger hon i programmet.

Du behöver inte gå in där. Och jag förstår ditt behov att det ska finnas kvar. Men får jag gå in där?, svarar Sofia Wistam.

"Slås av hur likt det är"

Efter att programledaren har lämnat lådan i rummet är det en märkbart tagen Sofia Wistam som kliver ut genom dörren.

– Man slås av att det ser ut som ett tonårsrum. Där någon tittar på tv och någon äter och sover. När man har tonårsbarn själv så ser man hur likt det är. Där bodde en fin tonårskille alldeles nyligen. Och han gick ut genom dörren och kom inte tillbaks, säger Sofia Wistam.

 

LÄS MER: Sofia Wistam om cancerbeskedet

 

Tillsammans med snickarna Mattias Särnholm och Johnnie Krigström ska programledaren Sofia Wistam hjälpa Catarina och hennes två söner att renovera det stora huset. Och att få ordning på Didriks gravplats.

Programmet sänds i kväll klockan 20.00 på kanal 5.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag