Leonardo DiCaprio har mottagit en Picasotavla och ett kollage av Jean-Michel Basquiat som kan ha finansierats av stulna pengar. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅNLeonardo DiCaprio har mottagit en Picasotavla och ett kollage av Jean-Michel Basquiat som kan ha finansierats av stulna pengar. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Leonardo DiCaprio har mottagit en Picasotavla och ett kollage av Jean-Michel Basquiat som kan ha finansierats av stulna pengar. Foto: CAROLYN KASTER / AP TT NYHETSBYRÅN
Leonardo DiCaprio. Foto: ©BULLS / ©BULLS V0012MEFLeonardo DiCaprio. Foto: ©BULLS / ©BULLS V0012MEF
Leonardo DiCaprio.  Foto: ©BULLS / ©BULLS V0012MEF

DiCaprio indragen i Hollywoodskandal

Publicerad

Flera Hollywoodfilmer har hamnat i en utredning om en eventuell pengatvätt.

Amerikanska myndigheter vill lägga beslag på rättigheterna till filmerna det handlar om.

Dessutom ska skådespelaren Leonardo DiCaprio tagit emot gåvor som misstänks kunna ha finansierats med stulna medel, skriver TT. 

Hollywoodfilmer misstänks delvis ha finansierats av pengar som stulits från en malaysisk utvecklingsfond. Det handlar om filmerna "Dum & dummare 2", "Daddy's home" och "The wolf of Wall Street."

Fonden 1Malaysia Development Berhad instiftades 2009 av Malaysias premiärminister Najib Razak för att främja ekonomisk tillväxt i landet. Najib Razak anklagas för att ha stulit pengar från fonden. Även hans styvson Riza Aziz, som grundat produktionsbolaget Red Granite, har samma anklagelser mot sig, rapporterar TT.

 

LÄS MER: Leonardo DiCaprio och Nina Agdal gör slut  

 

De ska via Red Granite ha stulit pengar som sedan har tvättats, enligt anmälan.

USA:s justitiedepartement anklagar även den malaysiske finansmannen Jho Low för att ha tvättat pengar stulna från fonden genom ett amerikanskt bankkonto. 

 

 

DiCapro kan äga stulna gåvor 

Jho Low ska enligt uppgift bland annat ha skänkt en Picassomålning i födelsedagspresent till Leonardo DiCaprio (som spelade huvudrollen i "The wolf of Wall Street"). DiCaprio har vid tidigare tillfällen även mottagit Marlon Brandos Oscarsstatyett i present från Red Granite, samt ett kollage skapat av Jean-Michel Basquiat.

 

LÄS MER: Nya otrohetsrykten kring Leo DiCaprio  

 

En talesperson för DiCaprio uppger att skådespelaren samarbetar med myndigheterna och har lämnat tillbaka gåvorna, skriver TT.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag