Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dianas avslöjande om barnen – kort före sin död

Privata bilden på prinsessan Diana.
Prinsessan Diana tillsammans med sönerna William och Harry. Foto: JOHN REDMAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Prinsessan Diana var noga med att uppfostra sina barn så normallt som möjligt. Foto: JOE SHELLEY IMAPRESS / ZUMA PRES / JOE SHELLEY IMAPRESS / ZUMA PRES SPLASH NEWS
Drottning Elizabeth II. Foto: DPPA / DPPA/SIPA USA SIPA USA

Prinsessan Diana behandlade prins William och prins Harry olika.

Innan sin död avslöjade hon varför hon uppfostrade sina söner olika – och den påföljande konflikten med drottning Elizabeth II.

”Jag måste, sa hon ofta till mig”, skriver journalisten Richard Kay i Daily Mail.

Den 31 augusti 1997 gick prinsessan Diana tragiskt bort i en bilolycka – och sönerna prins William och prins Harry förlorade sin mamma.

Genom åren har bröderna titt som tätt hyllat Diana offentligt.

– Hon är vår mamma. Hon kommer alltid vara vår mamma. Och så klart, som hennes son kommer jag att säga: hon var världens bästa mamma. Hon överöste oss med kärlek, det är en sak som är säker, säger prins Harry i ”Diana Our Mother: Her Life and Legacy”.

I dokumentären från 2017 berättar William och Harry även om hur Diana kämpade för att uppfostra dem så normalt som möjligt – en svår uppgift när ena sonen står före den andra i den brittiska tronföljden.

Prinsessan Dianas val – för sönerna

Prinsessan Diana var väl medveten om de skilda förväntningarna på sina söner – och hade en strategi för deras uppfostran, hävdar journalisten Richard Kay som hade tät kontakt med Diana framtill hennes död, rapporterar sajten Scribol.

För att korrigera obalansen berättade Diana till Kay att hon valt att mer öppet utrycka sin kärlek till Harry. Ett beslut baserat på att all fokus oftast hamnade på förstfödda William, som även uppges vara favoriten hos drottning Elizabeth II.

”För att kompensera, gav Diana mer kärlek och uppmärksamhet till Harry. 'Jag måste' sa hon ofta till mig. 'Charles och jag jobbar så hårt för att se till så att båda pojkarna får lika mycket tid och kärlek, men andra inom familjen verkar fokusera mer på William', skriver Richard Kay i artikeln i Daily Mail.

Drottningens reaktion – på Dianas kritik

Enligt Kay ska Diana, så försiktigt hon bara kunde, tagit upp problematiken med resten av kungafamiljen och bad i synnerhet drottningen att tänka efter hur hon agerade gentemot bröderna.

”Harry brukade klaga över att när han och William besökte sin farmor i Clarence House, var det alltid William som hon gjorde stor uppståndelse kring” skriver Richard Kay i artikeln.

Men drottningen ska inte tagit kritiken väl. Enligt Kay argumenterade hon för att William – som ska ärva tronen – bör förberedas för uppmärksamheten, precis som pappa prins Charles.