Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Di Levas ekonomiska kris: ”Inte roligt – man kämpar”

Thomas Di Leva har som många andra artister drabbats ekonomiskt av pandemin.
Foto: SVEN LINDWALL
Thomas Di Leva fick den numera sålda gitarren 1999.
Foto: Privat / Thomas Di Leva
Thomas Di Leva gör en onlinekonsert på voyd.se i februari.
Foto: SVEN LINDWALL

Coronaåret har slagit hårt mot landets artister.

Thomas Di Leva, 57, har tvingats sälja sin älskade konsertgitarr för att få in pengar.

– Än så länge har jag en konsertgitarr kvar, om jag måste sälja den också är det illa, säger han.

Spelningar har ställts in och turnéer skjutits på framtiden. Som en följd sålde den folkkäre sångaren och låtskrivaren Thomas Di Leva nyligen sin Gibson-gitarr via en annons på Facebook. Den gick för 26 000 kronor.

”En kär gammal vän, nu borta med vinden”, skriver artisten på Facebook.

– Det har varit ett tufft år för alla inom artist- och kulturbranschen, hotell, restaurang och så vidare. Det gör att man ser om sitt hus. Jag har ju familj, då känner man ett ansvar att betala räkningar och sätta mat på bordet, säger Thomas Di Leva till Expressen.

Det är den ena av hans två konsertgitarrer som nu fått en ny ägare.

– Ett bra år har man två konsertgitarrer. Men nu när man tvingas sälja en av gitarrerna så vet man att man kämpar för att hålla sig ovanför vattenytan, precis som många andra i den här branschen. Det är inte roligt.

Han har många kära minnen med gitarren.

– Jag fick den 1999 och jag skrev ”Miraklet” på den gitarren. Jag har turnerat med den sedan dess och den är med i många tv-program.

”Regler som stryper alla långsamt”

Thomas Di Leva kunde spela en del i somras, men det är en droppe i havet.

– Jag har turnerat för utsålda hus året runt i 40 år snart, och nu har jag i princip näringsförbud. Det blir ett tufft läge. Speciellt när det pågår så här länge, säger han.

– Jag menar, jag är Thomas Di Leva. Jag säljer ut konserthus och står på stora stadsfestivaler. Det är en helt annan maskin att driva runt än att stå i en trädgård för 50 personer med en akustisk gitarr.

Han tycker att artist- och musikbranschen drabbas orättvist hårt av regeringens coronarestriktioner.

– Om man åker till ett köpcentrum är det smockat, medan vi i kulturbranschen eller restaurangbranschen inte får göra någonting. Man borde ju kunna ha en konsert under ordnade former. Jag tycker det är konstigt att man gör regler som stryper alla långsamt, det är det som sker nu.

Hur tänker du dig att det borde fungera?

– Jag är ju inte smittskyddsexpert. Men de borde kunna lösa det och ha någon slags plan. Vi har valt våra politiker och de har löner för att skapa ett bra och tryggt samhälle för oss alla, men så känns det inte nu. Vi blir förbisedda.

Konsert på nätet

Nu hoppas Thomas Di Leva att det sker en lättnad i restriktionerna under våren, men han inser att det normala är långt bort.

– Det kommer att bli en lång väg tillbaka för oss alla. Ekonomin är redan så skadad i hela samhället. Men vi måste börja försöka ta tag i situationen. Vi måste alla kämpa tillsammans så vi kan behålla vårt trygga samhälle och inte åker in i en gemensam depression. Då kommer boten bli värre än sjukdomen till slut.

För egen del kommer han göra en konsert på nätet den 26 februari på sajten voyd.se.

– Så vill man stödja mig och mitt artisteri kan man köpa en biljett. Jag kommer att spela hemifrån mitt vardagsrum.

Han är Margaux Dietz nya kärlek:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.